Türkiye'yi derinden sarsan depremler sonrası arama kurtarma çalışmaları dün itibariyle neredeyse bitti, artık depremzedelerin barınma ihtiyaçları daha fazla ön plana çıktı.
Sözcü'de yer alan habere göre; bölgede onlarca çadır kent kurulurken Kırgızistan ve Azerbaycan ile Türk Silahlı Kuvvetleri ve Kızılay'ın kurduğu çadırlar ile AFAD'ın kurduğu çadırlar arasındaki fark tartışma konusu oldu. AFAD'ın kurduğu çadırların gelişi güzel ve sistemsiz olmasının özellikle yangın riski açısından tehdit oluşturduğu dile getirildi. Sosyal medyada yer alan eleştirilerden bazıları şöyle:
Çarpık Kentleşme Gibi
Ülkemizdeki deprem bölgesinde Kırgız Türklerinin, Azerbaycan'ın ve bizim çadır kurma şeklimiz. Çadırlarımız bile yapılan çarpık kentleşmeler gibi plansız, rastgele.
Daha çadır kenti nizami kuramıyoruz, kaldı ki şehri kuracağız.
AFAD AÇIKLAMA YAPTI
AFAD gelen tepkiler üzerine şu açıklamayı yaptı:
"Afet bölgelerinde uygun alanlarda oluşturulan tüm çadır kentlerimiz sağlık, hijyen ve güvenlik koşulları da göz önüne alınarak, 2 çadır arası 2 metre mesafede olacak şekilde kurulmaktadır. Bu doğrultuda, depremden etkilenen bölgelerde bugüne kadar, 300 bine yakın çadırın kurulumu gerçekleştirilmiştir. Hedef; bu sayının en kısa sürede 350 bine çıkarılmasıdır.
Ayrıca ilgili kurum ve kuruluşların da görüşleri doğrultusunda yoğun olduğu düşünülen çadır kentlerimizde zaman zaman gerekli seyreltmeler yapılmaktadır. Depremin ilk anlarında acil ihtiyaçtan dolayı gerçekleştirilen bölgesel çadır kurulumları üzerinden, 11 ilin tümünde plansız çadır kentler oluşturulduğuna yönelik değerlendirmeler ise hakkaniyetli yaklaşımlar değildir."