Suriye'de devam eden kriz sebebiyle AFAD, İdlib'e 'insani yardım' götürdüğünü iddia ediyor. Toplanan yardımların gideceği iddia edilen siviller yerine bazı kaynaklarda bu yardımların bölgedeki cihatçı gruplara gideceği yönünde bilgiler yer alıyor. AFAD'ın yaptığı açıklamaysa bu şüpheleri artıracak gibi görünüyor.
Açıklamaya göre 'bir aradalığın' olduğu vakıflar arasında Menzil tarikatına bağlı olarak bilinen Beşir Derneği, MİT TIR'ları skandalında da ortaya çıkan ve cihatçı gruplara paravan olduğu iddia edilen İHH Vakfı, Nur Cemaati'nin Yazıcılar koluna bağlı Hayrat Vakfı, yüzyılın bağış yolsuzluğuna imza atan Deniz Feneri, Nakşibendi tarikatından Sadakataşı Derneği gibi vakıflar bulunuyor.
Gazete Rüzgârlı'dan Senem Büyüktanır, bu vakıfları ve bağlantılarını bir bir yazdı.
İşte Tanır'ın araştırması:
Kamunun parasını Ensar’a bağışlayan Kızılay
AFAD’la birlikte yardım gönderen kurumlar arasında gündeme BaşkenGaz’ın üzerinden Ensar Vakfı’na 8 milyon dolarlık bağış yaptığı iddiasıyla gelen Türk Kızılay’ı yer alıyor. Elazığ depreminin ilk gününde para yardımı çağrısı yaparak tepki toplayan Kızılay’ın, yurtlarındaki tecavüz iddiaları ile gündeme gelen Ensar’a bağış yaptığı ortaya çıkmıştı.
BaşkentGaz’ın Kızılay üzerinden Erdoğan ailesinin yönetiminde olduğu TÜRGEV, TÜRKEN ve Ensar’a bağış yaptığı yıl “zarar açıklayarak” vergi ödediği medyaya yansımıştı.
Nur Cemaati’den Hayrat Vakfı
AFAD’la yardım toplayan kuruluşlar arasında, Nur Cemaati’nin “Yazıcılar” kolundan Hayrat İnsani Yardım Derneği yer alıyor. Dernek, 2016’da önce Bakanlar Kurulu kararı ile kamu yararına dernek olarak kabul edildi ve İçişleri Bakanlığı’nın önerisiyle 2017’de “izin almadan yardım toplayabilen kuruluşlar” arasına dahil edildi. Dernek, faaliyetlerinin devlet tarafından desteklenmesiyle birlikte hükümetin yurt dışı politikalarına göre ülke sınırları dışına yardım kampanyaları düzenlemeye başladı.
Nakşibendi Tarikatı’ndan Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı
Nakşibendilik geleneği içinde Erenköy cemaati vakıflarından biri olan Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Topbaş ailesinden Ahmet Hamdi Topbaş tarafından yönetiliyor. Nakşibendiyye tarikatı tarafından 1986’da kurulan vakfa ve 2011 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla “vergi muafiyeti” sağlandı.
Cihatçı çetelere paravan: İHH Vakfı
2014’teki “MİT Tırları” krizindeki TIR’lar İHH Vakfı’na söylenmiş, basına sızan belgeler sayesinde TIR’ların MİT’e ait olduğu kabul edilmişti.
Menzil Tarikatı’ndan Beşir Derneği
Beşir Derneği özellikle Sağlık Bakanlığı’nda örgütlenmeleri ile gündeme gelen Menzil Tarikatı’na bağlı olmasıyla biliniyor. Dernek, İçişleri Bakanlığı’nın önerisi üzerine Bakanlar Kurulunca “İzin Almadan Yardım Toplama” hakkını aldı. Beşir Derneği, Türkiye’deki 113 bin 229 faal dernek arasından izin almadan yardım toplama serbestisi verilen 22 derneğin bulunduğu listeye girdi.
Yüzyılın vurguncusu Deniz Feneri
Almanya’da “Yüzyılın bağış yolsuzluğu” olarak anılan Deniz Feneri e.v soruşturmasıyla gündeme gelen Derneğin, bağış adı altında toplanan 18 milyon Euro’yu amaç dışı kullandığı iddia edilmişti. Almanya’daki davanın iddianamesinde derneğin bazı şirketlere ortak olduğu ve paraların bir bölümü kuryeler aracılığıyla Türkiye’ye gönderildiği öne sürülmüştü. Paralarının aktarıldığı iddia edilen şirketlerin yönetim kurullarında Zekeriya Karaman ve RTÜK eski Başkanı Zahit Akman, Beşir Atalay, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski basın danışmanı Akif Beki’nin isimleri geçmişti. Derneğin muhasebe ve mali müdürü Firdevsi Ermiş, toplanan bağışlarla ilgili yolsuzluğun başında, Türkiye’deki Kanal 7 yöneticileri Zekeriya Karaman, İsmail Karahan, Mustafa Çelik ve Harun Kapuyoldaş’ın olduğunu söylemiş, Almanya’daki yargılama son bulurken davanın hakimi Johann Müller de bunu gündeme getirmişti.
Nakşibendi-Halidi Tarikati’nden Sadakataşı Derneği
Nakşibendi-Halidi tarikatı üyelerince kurulmuş yüzlerce dernekten biri olan Sadakataşı Derneği de İdlib’e yardım gönderenler arasında. Tarikat’ın bilinen diğer dernekleri arasında Verenel Derneği, İhya-Der (İlim Hizmet Yardımlaşma Araştırma Derneği), Umut-Der, Cansuyu Derneği, Garip-Der, İlim- Der, Yedi Hilal Derneği, ÖNDER (İmam Hatip Dernekleri), Mazlumder (İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği), İlim Yayma Cemiyeti de bulunuyor.
TIR'larda ne var?
Peki bu TIR'larda neler var? AFAD'ın açıklamasına göre İdlib'in kuzeyine gönderilmesi planlanan TIR'larda gıda kolilerinden giyime, hijyen kolilerinden çadırlara kadar birçok malzeme bulunuyor. AFAD ayrıca İdlib'in kuzeyinde 7 bin 397 briket evden 616'sının tamamlandığını bildirirken, 12 bin 603 ev daha inşa edilerek briket ev sayısını 20 bine çıkartmak istediklerini ifade etti.
2019 yılının aralık ayından bu yana gönderilen 'yardım' malzemeleri ise şöyle açıklandı:
- 31 bin 172 gıda kolisi
- 4 milyon 989 bin 836 gıda dışı diğer malzeme
- 183 bin 263 barınma malzemesi
- 419 bin 982 hijyen malzemesi
- 673 bin 331 ısınma malzemesi
- 12 bin 273 hijyen kolisi
- 931 bin 206 (kg/lt) muhtelif gıda
- 133 bin 308 adet muhtelif gıda
- 1 milyon 89 bin 985 giyim/ayakkabı
- 6 bin 515 çadır
- 56 bin 483 biriket taş
- 3 milyon 561 bin 464 kg un
- 3 milyon 832 bin 200 adet ekmek
- 59 bin 430 adet sıcak yemek