Gazeteci Barış Pehlivan, AFAD'daki liyakatsizlik eleştirilerine ilişkin bir yazı kaleme aldı. Ağırel yazısında, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun müdahaleleri nedeniyle dönemin AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu'nun, Tanzanya Darüsselam Büyükelçisi olmasının perde arkasını yazdı.
Kahramanmaraş merkezli iki depremin ardından Güllüoğlu'nun, Dışişleri Bakanlığı'nca, Adana'da, yurtdışından gelen yardımları koordine etmek için görevlendirildiğini aktaran Pehlivan "Madem Gülloğlu afet konusunda Türkiye’ye çağrılacak kadar yetkin bir isim, neden Tanzanya’ya büyükelçi yapıldı?" diye sordu.
AFD'ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya bağlanmasının ardından Güllüoğlu için zor günlerin başladığını yazısında öne süren Pehlivan, Soylu'nun AFAD yönetiminde kendisine biat eden bir ismi istediğini öne sürdü. Pehlivan yazısında, Mehmet Güllüoğlu hakkında şu bilgileri verdi:
"Güllüoğlu tıp fakültesi mezunu. Yardım organizasyonlarının yönetimi konusunda hem eğitim almış hem de birçok büyük projeye imza atmış bir isim. Dört yıl Kızılay genel müdürü olarak görev yaptıktan sonra da 2017’de AFAD’ın başına getirildi."
Pehlivan'ın yazısının ilgili bölümü şöyle: "Deniyor ki Soylu AFAD’da kendisine daha biat eden bir yönetim istedi. Yakın gördüğü isimleri afet yönetiminin çatı kurumunda toplamaya çalıştı. Bürokrasiyi hiç olmaması gereken o yerde egemen kıldı.
Haliyle, tüm bunlara karşı çıkan Mehmet Güllüoğlu ile Süleyman Soylu karşı karşıya geldi.
Durum öyle bir noktaya vardı ki Gülloğlu bir gün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na gitti. Erdoğan’a özetle 'Ya beni başka bir yere atayın ya da ben AFAD’dan affımı rica ediyorum' dedi.
Mehmet Gülloğlu’nun telefonu çaldı. Arayan Cumhurbaşkanlığı’nda görevli önemli bir isimdi. 'Tanzanya’ya büyükelçi olmak ister misin' diye soruldu. 'Evet' yanıtını verince de Güllüoğlu için AFAD günleri bitti.
Şu an onun koltuğunda valilikten gelme, afet konusunda deneyimi olmayan Yunus Sezer oturuyor."
Pehlivan, AFAD Deprem Dairesi başkanlığı görevini bırakan Murat Nurlu'nun da görevinden Soylu yüzünden ayrıldığını öne sürdü.