İZMİR Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri tarafından Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından hazırlanan raporun ikinci bölümünde, "Hatay'ın doğusunda Suriye sınırında da artan bir gerilme birikimi gözlenmektedir" denildi.
DEÜ, Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlere yönelik iki bölümden oluşan ön değerlendirme raporunu bir süre önce kamuoyu ile paylaştı. Raporun ilk bölümünde, bölgede iki ayrı fay zonunda meydana gelen depremlerin yüzey deformasyonlarının araştırma sonuçları paylaşılırken; DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Sismoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Elçin Gök, Yüksek Mühendis Berkay Kalkar, Doç. Dr. İlknur Kaftan ve Dr. T. Özgür Kurtulmuş tarafından hazırlanan ikinci bölümde ise bölgeye uygun yapılaşmanın önemine vurgu yapıldı.
Raporda, deprem bölgesinde "Utkucu vd 2023" kaynaklı bir deprem gerilme modellemesini de yorumlayan DEÜ'lü bilim insanları, Hatay'da 20 Şubat 2023 tarihinde 6.4 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından özellikle Adana, Kıbrıs Adası'nın kuzeydoğusu, İskenderun Körfezi ile Ölüdeniz Fay Zonu boyunca gerilme artışı elde edildiğini belirtti.
Doç. Dr. Elçin Gök, ayrıca bölgenin kuzeydoğusunda yer alan Malatya ve Elazığ çevresinde gerilme birikimi dikkat çekerek, Hatay'ın doğusunda Suriye sınırında da artan bir gerilme birikiminin gözlemlendiğini de kaydetti.
Hatay'a yeni uyarı!
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal ise 20 Şubat'ta sarsılan Hatay'ı yeniden uyardı.
Pampal, "Çünkü o fayın güneye doğru Ölü Deniz fayının devamı Suriye, Lübnan ve İsrail'de bu bölgeler de çok yıkıcı bir depremlere gebe. 8'e varan büyüklükler hep yaşanmıştır. Eğer olursa, ki olma ihtimali yüksek. Çünkü oralarda da stres transferiyle tehlike yaklaştı ve büyüdü. Hatay yine etkilenecektir. Burada en kadersiz, en şanssız kentimiz Hatay olmuştur" dedi.
Pampal "İlk depremde Kahramanmaraş'ın depremiyle yıkıldı. İkinci depremde yine Kahramanmaraş'ın depremiyle yıkıldı. Üçüncüsü ancak Hatay'ın depremiydi. Antakya fayı kırılarak 6,4'lük depremi doğurdu ve Hatay üç kez şamar yedi. Şimdi dördüncüsüne de hazır olması gerekiyor. O bakımdan belki Hatay'da daha hızlı davranmak gerekli olabilir. Ama diğer yerlerde, Kahramanmaraş, Adıyaman ve diğerlerinde çok acele etmeye gerek yok. Yeter ki doğru işler yapmak için gerekli çalışmaları yapın" diye konuştu.