Türkiye'de Kuzey, Batı ve Doğu Anadolu fay hattı olmak üzere üç büyük fay hattı bulunuyor. Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Hatay'da 6,4 ve 5,8 büyüklüğünde iki büyük artçı deprem yaşandı. Diyarbakır ve Bingöl'de de depremler meydana gelirken Prof. Dr. Naci Görür'den Adana için deprem uyarısı geldi. Adana'da yaşayanlar ilçe sınırları içinde aktif fay hattı sorgulaması yapmaya devam ediyor.
Adana deprem risk haritası
27 Haziran 1998 günü Adana-Abdioğlu merkezli 6.3 şiddetindeki deprem Adana ve civarının önemli deprem bölgelerinden biri olduğunu gösterdi. Son 10-15 yılda büyük miktarda göç alan Adana ve çevresinde kontrolsuz ve alt yapıları yetersiz yeni yerleşim alanlarının oluştuğu da göz önüne alındığında, önümüzde duran tehlikeyi iyi bilmemiz ve gerekli önlemleri önceden almamız gerekmekte. Adana ve Civarında Depremleri Oluşturan Ana Fay Zonları Adana ve civarında oluşan depremler incelendiğinde bu depremlerin üç ana fay hattında yoğunlaştığı görülmekte.
AFAD'ın Adana risk haritasına ulaşmak için tıklayınız
Adana’da fay hattı var mı?
Adana’da deprem riski oluşturma riski olan bazı fay hatları bulunmaktadır. Bunlar Yumurtalık, Adana ve Karataş faylarıdır.
Adana'da hangi ilçelerde deprem riski yüksek?
Adana havzasının kuzeyinde, Ecemiş Fay Zonu’nun güneyinde, Karaisalı ile Karsantı (Aladağ) arasında değişik boy ve doğrultularda gelişmiş olan çok sayıda kırıktan meydana gelen bir fay zonu bulunmaktadır.