Abdülhamit Dönemine Ait Sancak Yenileniyor

Osmanlı Padişahlarından İkinci Abdülhamid dönemine ait Ahi Sancağı, Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı tekstil atölyesinde restore ediliyor.

Kırşehir Müze Müdürlüğü envanterine kayıtlı Ahi Sancağı, 2 metre uzunluğunda, çift yönlü ve bakır alaşımlı saçaklarla çevrili bir eserdir. Üzerinde Bakara, Enfal, Hud ve Rad surelerinden ayetler ile 2. Abdülhamid'e ait tuğra bulunmaktadır. Ancak renk solmaları ve lif deformasyonu nedeniyle mukavemetini kaybeden sancak, restorasyon için Erzurum Restorasyon Konservasyon Bölge Laboratuvarı'na gönderilmiştir.

RESTORASYON 2 YIL SÜRECEK

Restorasyon süreci, dört kişilik uzman ekip tarafından yürütülmekte olup, öncelikle durum tespit çalışmaları tamamlanmıştır. Renk, malzeme ve element analizleri yapılmış ve mukavemet tespiti sonrasında restorasyon yöntemine karar verilmiştir. Dağılan lifler soğuk buhar ve uygun tekniklerle düzleştirilmiş, bakır alaşımlı püsküller analizler ve restorasyon için eserden ayrılmıştır. Restorasyon ve konservasyon işlemleri, eserin mukavemetine ve yapısına uygun malzemelerle yapılacak olup, yaklaşık 2 yıl sürecektir.

Sanat tarihçisi ve restoratör Rabia Genç, bu süreci büyük bir titizlikle sürdürdüklerini belirtmiştir. Eserin en büyük probleminin liflerin mukavemet kaybı olduğunu söyleyen Genç, renk ve element analizleri ile lif dayanımı analizlerinin yapıldığını ve buharla liflerin düzleştirilmeye başlandığını aktarmıştır. Destek malzemelerinin boyanma işlemleri Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü ile birlikte yürütülmekte olup, çalışmaların 2 yıl içinde tamamlanması planlanmaktadır. Restorasyonun sonunda eser, Kırşehir Müze Müdürlüğü'ne teslim edilecektir.

Türkiye Haberleri