Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Kalın: Şiddetle kınıyor ve reddediyoruz
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise “ABD senatosunun kararını şiddetle kınıyor ve reddediyoruz. Yok hükmündeki bu karar, Türkiye’nin haklı ve kararlı duruşunu etkilemeyecektir.” dedi.
Bakan Çavuşoğlu: Gerçeklerle yüzleşmek istemeyen korkaklardır
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı “ABD Senatosu'nun kararı siyasi bir gösteriden ibarettir. Hukuki bağlayıcılığı ve geçerliliği yoktur. Tarihi siyasi amaçlar için kullananlar gerçeklerle yüzleşmek istemeyen korkaklardır.” paylaşımıyla karara tepki gösterdi.
Bakan Dönmez: Umut ederim bu hatalarından dönerler
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ABD Senatosu’nun karar tasarısını kabul etmesini kınadı.
Dönmez, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada “Umut ederim bu hatalarından dönerler ve yıllardır müttefik olarak NATO ve çeşitli uluslararası arenalarda ilişki kurduğumuz bu ülkeyle inşallah ilişkilerimizi de rayına oturtmuş oluruz.” ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanlığı: Tarih bilinci ve hukuki temelden yoksundur
Dışişleri Bakanlığı, ABD Senatosu tarafından kabul edilen karara tepki gösterdi.
Bakanlığın internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada şunlar denildi:
* ABD Senatosu'nun 1915 olaylarıyla ilgili 12 Aralık 2019 tarihli kararı her türlü tarih bilincinden ve hukuki temelden yoksundur. Bağlayıcılığı ve geçerliliği de bulunmamaktadır.
* Senato'nun bu kararı, tarihin nasıl siyasileştirilebileceğinin utanç verici örneklerindendir. Ancak, tarihi siyasi amaçları için kullananlar gerçekleri gözardı ederek hedeflerine asla ulaşamayacaktır.
* Bu karar, aynı zamanda Türkiye-ABD ilişkilerinin geliştirilmesi yönündeki çabaları da sekteye uğratmayı hedefleyen tahripkar bir teşebbüstür.
* Türkiye'nin bölgesindeki hayati çıkarlarını korumak için verdiği mücadele bu tür haksız ve izansız kararlardan etkilenmeden kararlılıkla devam ettirilecektir.
AKP'li Ünal: Yok hükmünde addediyoruz
Karara tepki gösteren AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Twitter hesabından “Senato’da alınan bu kararı kınıyor, yok hükmünde addediyoruz” paylaşımı yaptı.
Ünal, şunları belirtti:
* Tarihi siyasileştirmek, iç pazarlıklar uğruna çarpıtmak ancak Türkiye ile ABD arasındaki ayrılıkları daha da keskinleştirmeye hizmet edecektir. Türkiye’nin bu konudaki tavrı nettir: her türlü iddiaya ilişkin öncelikle tarih konuşturulmalıdır, ideolojiler veya lobiler değil.
* Türkiye’yi çeşitli şekillerde cezalandırmak isteyen çevrelerin müttefiklik ilişkisiyle hiçbir şekilde bağdaşmayan saldırgan girişimleri sonucu Senato’da alınan bu kararı kınıyor, yok hükmünde addediyoruz.
Dört parti kınadı
AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti Grup Başkanvekilleri, tasarının kabul edilmesini kınadı.
CHP'li Özkoç: Amerikan emperyalizmini şiddetle kınıyoruz
TBMM Genel Kurulunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bütçeleri görüşmelerinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, ABD Senatosunun kararını hatırlatarak “Amerikan emperyalizmini şiddetle kınıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti bugüne kadar bağımsızlık ruhuna nasıl sahipse, ülkemizin varoluşunu hangi değerlerle kazanmışsa bundan sonra aynı değerlerle buna sahip çıkacaktır. ABD emperyalizmine asla boyun eğmeyecektir. Türk milleti, Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları bir soykırımın parçası değildir. ABD emperyalizminin aldığı bu kararı şiddetle kınadığımızı ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.
MHP de tepki gösterdi
MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, konuyla ilgili CHP’nin ortaya koyduğu fikirlere katıldıklarını belirterek, bilgiyi teyit etmeye çalıştıklarını söyledi.
Bülbül, “Bunun teyit edilmesi halinde Meclis olarak inşallah hep birlikte bir tavır geliştirip ABD Senatosunun vermiş olduğu bu yanlı, taraflı, milletimize, tarihimize, ortak geçmişimize hakaret ve iftiraları teşkil edecek olan karara karşı hep birlikte hareket etmenin uygun olacağını bizler de düşünüyoruz.” dedi.
İYİ Parti: TBMM ona layık olduğu cevabı verecektir
İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, bunun teyit edilebilmiş bir bilgi olmadığını belirterek şunları kaydetti:
“Şayet bu sözde Ermeni yasa tasarısı ABD Senatosundan çıkmışsa diğer siyasi partilerin grup başkanvekillerinin ifade ettiği gibi TBMM olarak ortak bir kınama kararı alınmasının yerinde olacağı kanaatini taşıyorum. Eğer ABD Senatosu böyle bir karar vermişse TBMM de ona layık olduğu cevabı verecektir diye umuyorum.” AJANSLAR