ABD'nin İran'a koyduğu ambargoyu delip milyarlarca dolar aktardığı iddiası ile Halkbank'ın yargılanmasının önü açıldı. Halkbank, ABD'deki "Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası"nı öne sürerek yargılanamayacağını söylemişti. ABD Temyiz Mahkemesi, Halkbank'ın yargılanabileceğine karar verdi.
"YARGI YOLU GÖRÜNDÜ"
ABD'deki İran yaptırımları davasında suçlu olduğu iddiasıyla tutuklanan ve tutuklu bulunduğu cezaevinden 2019'da tahliye edilen eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla karar sonrası ilk kez konuştu.
Odatv'nin haberine göre; Hakan Atilla şöyle konuştu:
"En başından beri ben de Halkbank da haksız dayanaklarla yargılanıyordu zaten. Bu kararla mahkeme hukuki bir çözüm bırakmadı, yargı yolu açıldı. Bu işle ilgili en başından beri Dışişleri Bakanlığı nezdinde ortak bir çözüm aranabilseydi daha iyi olabilirdi. Alınan kararla mahkeme ticari düzleme indirmiş oldu. Beni delil olmamasına rağmen mahkum ettiler"
NELER OLMUŞTU?
Halkbank, İran'a karşı yaptırımları delmek suçlanmasının ardından "Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası (FSIA)" kapsamında değerlendirilme talebinde bulunmuştu.
2019'da, ABD'li savcılar, Halkbank'ı İran’a uygulanan ambargoyu delerek 20 milyar dolarlık petrol ve doğal gaz gelirini aklamakla suçlamış, en az 1 milyar doların ABD mali sisteminden geçirildiğini iddia etmişti. Savcılar ayrıca, sahte gıda ticareti belgeleri kullanarak bu işlemleri meşru göstermeye çalıştığını öne sürmüştü. Halkbank, suçlamaları reddediyor.
Soruşturmanın temelini, 2016'da tutuklanan Reza Zarrab'ın itirafları oluşturuyor. Zarrab, 2017'de Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla aleyhinde ifade vermişti. Atilla, 28 ay tutuklu kaldıktan sonra Türkiye'ye dönmüş ve Borsa İstanbul Genel Müdürü olarak atanmıştı. 2021'de ise bu görevinden istifa etmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin Halkbank’ı yargılama kararını "kanunsuz" olarak nitelendirmişti.