ABD Senatosu Dışişleri Komisyonu’nda Türkiye’ye yaptırım öngören tasarı kabul edildi. Oylamada 18 evet, 4 hayır oyu çıktı.
Yaptırım tasarısına 'Evet' oyu veren Senatör Bob Menendez, "Türkiye’nin son bir yıl içindeki adımları sınırı aştı. Tasarı Türkiye’nin Suriye’ye ilişkin davranışının kabul edilemez, S-400 alımının da savunulamaz olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor” dedi.
Farklı görüşler vardı
Cumhuriyetçilerin panel başkanı görevini yürüten Jim Risch yaptığı konuşmada, "Şimdi Senato'nun birlik olarak bu fırsatı değerlendirip Türkiye'nin davranışını değiştirmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Reuters'ta yer alan habere göre; Trump'ın partilileri Cumhuriyetçiler ile Demokratlar, Türkiye'nin S-400 alımına kızgın olduklarını belirttiler. S-400 alımının NATO sistemine karşı bir tehdit oluşturduğunu belirtenler, ayrıca Türkiye'nin Suriye'de yakın zamana kadar ABD güçleriyle birlikte IŞİD'e karşı savaşan terör örgütü PKK/YPG'ye karşı yaptığı operasyon karşısında da tepkililerdi.
Öte yandan Cumhuriyetçi senatör Rand Paul ise tasarıyla karşı çıkanlardandı. Paul, böyle bir tasarının kabul edilmesinin Trump yönetiminin elini ve Trump'ın gücünün Tayyip Erdoğan'la yapılacak füze sistemleri satışları ve Suriye gibi konularda zayıflatacağını ileri sürdü.
Yaptırım paketinde Erdoğan ve ailesi de var
BirGün'de yer alan habere göre; hazırlanan yasa tasarısında şu isimlere yaptırımlar uygulanacak:
- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan
- Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay
- Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar
- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
- Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak
- Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan
- Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez
Ordu işlemlerine uygulanması planlanan yaptırımlar şöyle:
Yaptırımlar Türk ordusuyla bilinçli olarak işlem yapan, satış yapan veya finansal destek sağlayan, teknolojik destek veren yabancı kişilere yaptırım uygulanacaktır.
Bunlara şunlar da dahildir:
- Türk ordusu tarafından kullanılmış uçak veya uçak parçaları, makine aksamı
- Otomotiv ekipmanları ve Türkiye kara ve deniz güçleri tarafından değerlendirilmiş servisler
- Türk ordusu tarafından kullanılmış silahlar veya savunma teçhizatları
Türkiye enerji sektörüne uygulanması planlanan yaptırımlar şöyle:
Türkiye'nin silahlı kuvvetleri tarafından kullanılması için yerel petrol üretimine ve doğal gaz üretimine madde, servis, teknoloji, bilgi veya başka türlü destek sağlayan yabancı kişi veya gruplara yaptırım uygulanacaktır."
Yaptırımların dördüncü maddesine göre tasarı yürürlüğe girerse ABD ordusunun TSK'ya mermi satması veya paylaşması da engellenecek. ABD ordusu ayrıca Türkiye'ye savunma teçhizatları, hizmetleri ve materyalleri satamayacak.
Yasa tasarısında bir kez daha Türkiye'ye Rus yapımı hava savunma sistemi S-400'lerin alımı sebebiyle CAATSA yaptırımları uygulanması gerektiği savunuldu.
6. maddeye göre insani yardım, sağlık yardımı, demokrasi teşviki ve seçim desteği, istihbarat desteği yaptırım dışı tutulacak.
Yasa tasarı Türk liderlere ABD vizesi ambargosu uygulanmasını talep ederken, Erdoğan'ın mal varlığı hakkında da bir rapor istendi.
Saray'dan açıklama
Saray sözcüsü İbrahim Kalın ise Meclis'te yaptığı Bütçe Görüşmeleri konuşmasında tasarının Dışişleri Komisyonu'nda geçmesiyle ilgili olarak, "Cumhurbaşkanımızın mal varlığı bellidir, mal beyanı bellidir. Ailesinin de öyle. Gündem saptırmamak lazım. S-400'ler alındı, o iş bitti; bundan sonra NATO ittifakı içinde S-400'leri etkin kullanacak bir formül için çalışacağız." ifadelerini kullandı.
Erdoğan ile Putin görüşecek
Öte yandan Kalın, konuşmasında bu akşam Erdoğan ile Putin arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşeceğini de duyurdu.