Sol Parti'nin soru önergesine Devlet bakanı Michael Roth tarafından verilen yanıta göre, bu yıl en az 54 Alman vatandaşının Türkiye'ye girmesine izin verilmedi. Türkiye'nin sınır kapılarında geri çevrilen Almanların sayısı 2017 yılında 95 olmuştu.
Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de siyasi nedenlerle gözaltına Alman vatandaşlarının sayısında ise gerileme kaydedildi. Darbe teşebbüsünü izleyen 2016 yılında 24 Alman tutuklanmışken, 2017 yılının ilk yedi ayında altı Alman gözaltına alındı. Tutuklananlardan ikisi tahliye edildi. 2016 ve 2017 yılında gözaltına alınanlardan üçünün tutukluluk hali sürüyor.
2016 Temmuzu'ndaki darbe teşebbüsünün ardından yapılan tutuklamalar ve sınırdan geri çevirmeler Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin gerilmesine yol açmış, gazeteci Deniz Yücel'in serbest bırakılması ise göreli yumuşama etkisi yaratmıştı.
DW'nin haberine göre Dışişleri Bakanlığı'nın Türkye'ye seyahat uyarısını yumuşatmasının ardından Türkiye'de tatil yapan Alman turist sayısının rekor düzeye çıkması bekleniyor.
'Tehlike geçmedi'
Ancak bakanlığın açıklamasında "gözaltına alınma" ve sınırdan geri çevrilme riskinin yüksek olduğu belirtiliyor. Özellikle Türiye'de özel ve şahsi ilişkileri olanların 2017 başından bu yana gerekçe göstermeden sınırdan geri çevrilebildiği, bu kişilerin uzun süre gözaltında tutulabildiği ve mobil telefonlarına el konulup içeriğinin arandığı da Dışişleri Bakanlığının açıklamasında yer alıyor.
Almanya 20 Temmuz 2017'de Peter Steudtner adlı Alman insan hakları aktivisitinin tutuklanması üzerine Türkiye'ye seyahat uyarısını sertleştirmişti. Tatil yörelerinde tutuklanma riskiyle ilgili uyarı mayıs ayında kaldırılmış, ancak genel tutuklanma tehlikesi seyahat uyarısında bırakılmıştı.
Türkiye'de tutuklanan Alman vatandaşlarının öncelikle "terör örgütleriyle ilişki kurmakla suçlandıkları ve üçüncü şahıslar tarafından yapılan ihbarların bile tutuklanma nedeni olabileceğine" de Dışişleri Bakanlığı açıklamasında yer veriliyor.