TBMM Depreme Karşı Alınabilecek Önlemlerin ve Depremlerin Zararlarının En Aza İndirilmesi için Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Araştırma Komisyonu’nun, 16 Temmuz’da da Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a sunduğu 522 sayfalık raporda, Türkiye’de deprem sonrasında oluşabilecek 'tsunami' tehlikesi ayrı başlık altında incelendi.
Bugüne kadar Türkiye’nin 136 tsunami yaşadığı belirtilen raporda, tüm tsunamilerin İstanbul Marmara Denizi öncelikli olmak üzere, İzmir, İskenderun, Fethiye ekseninde etkili olduğu aktarıldı.
Bununla birlikte Marmara Denizi için yapılan modelleme çalışmaları ilk tsunami dalgasının deprem oluş zamanından sonraki 10 dakika içinde en yüksek tsunami dalgasının da 60-90 dakika arasında kıyılara varacağını göstermektedir. Adalar başta olmak üzere Doğu Marmara’nın daha yüksek tsunamiye maruz kalacağı öngörülmektedir.
HalkTV ekranlarında yayınlanan Haber Masası'nda tüm bu raporu ayrıntıları ile masaya yatıran Can Coşkun'un konuğu Dr. Tayfun Kahraman'dı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı olan Kahraman TBMM raporunu ve İstanbul'un deprem gerçeğini şu sözlerle değerlendirdi: "Tsunamiye ilişkin tüm verilerimizi İstanbul Büyükşehir Belediyesi web sitesi üzerinden yayınlıyoruz. Dileyen vatandaşlarımız özellikle de tsunamiden etkilenmesi beklenen 17 ilçede yaşayan vatandaşlarımız İBB web sitesi üzerinden ulaşabilirler.
İstanbul İli Marmara Kıyılarında Tsunami Kaynaklı Risk Araştırması'na buradan ulaşabilirsiniz
Raporda hangi bölgelerde tsunaminin dalga boyunun kaç metre oluşacağı, kaç km içeride hareket edeceğine ilişkin tüm detaylar mevcut.
Kandilli Rasathanesi ve ODTÜ ile birlikte gerçekleştirdiğimiz çalışmalar neticesinde elde ettiğimiz veriler ve tüm bunlar kamuoyuna açık ve paylaşılabilir durumda.
6 metreye varan tsunami dalgaları bekliyoruz
Bunun yanı sıra dalga boyunun 2 metre olacağı söyleniyor ancak İstanbul'da bazı bölgelerde 6 metreye varan dalga boyları bekliyoruz. Bunların da kara içinde 2-3 km ilerleyeceğini tahmin ediyoruz. Bu da demek oluyor ki kıyı yerleşimimiz çok olduğu için kıyı yerleşimindeki bodrum katları su tehlikesiyle karşı karşıya kalacaklar.
Tsunami tehlikesine karşı yeni proje
Bu nedenle İBB olarak bir çalışma başlattık. Çok yakın tarihte Büyükçekmece ilçemizden başlayarak diğer riskli 16 ilçemizde de bunlara devam edeceğiz. Şuanda projeleri tamamlandı. İşaretlemelerle birlikte tsunami tehlikesine dikkat çekeceğiz.
Yol işaretlemelerinde farklı renklere boyayarak, tabelalandırmalarla birlikte, deprem sonrasında tsunami sinyali verildiğinde vatandaşlarımızın bu bölgelerin dışına doğru hareket etmesini sağlayacak uyarılar olacak. İstanbul'da depremin beklenen merkez üssüne göre 10-15 dakikalık bir süremiz var. Deprem olur olmaz İstanbulluların bu alanı terketmelerini kendilerinden talep edeceğiz"