51 kişinin öldüğü Furkan apartmanının kolonlarını kesene beraat

51 kişinin hayatını kaybettiği Furkan Apartmanı davasında karar çıktı. Sanık Faik Öğüt, Eyüp Öğüt ve Nejdet Alpay'a beraat, Yılmaz Şahin Yurtyapan’a 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Firari sanıklar Abdullah Devrim Sever ve Hasan Hüseyin Sever'in dosyası tefrik edildi. Aileler adliye önünde karara tepki gösterdi.

Gaziantep'in Nizip ilçesi Mimar Sinan Mahallesi'nde 51 kişinin yaşamını yitirdiği Furkan Apartmanı ile ilgili 4'ü tutuksuz, 2'si firari 6 sanık hakkında ayrı ayrı 22 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle açılan davanın görülmesine devam edildi. Duruşma öncesi Nizip Adalet Sarayı çevresinde yoğun güvenlik önlemi alındı.

Nizip Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Furkan Apartmanı'nda yakınlarını kaybeden aileler ve avukatları hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan Eyüp Öğüt duruşmaya katılırken, diğer sanıklar Faik Öğüt, Nejdet Alpay ve Yılmaz Şahin Yurtyapan, firari sanık müteahhitler Abdullah Devrim Sever ve Hasan Hüseyin Sever duruşmaya katılmadı. CHP’li ve EMEP’li milletvekilleri de duruşmayı takip etti.

SAVCI MÜTALAASINI AÇIKLADI

Duruşmada ilk olarak cumhuriyet savcısı mütalaasını açıkladı. Savcı, tutuksuz yargılanan dört sanıktan Faik Öğüt, Eyüp Öğüt ile Yılmaz Şahin Yurtyapan hakkında "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme" suçundan üst sınırdan ceza, Nejdet Alpay için beraat talep etti.

KAMU GÖREVLİLERİ HAKKINDA SORUŞTURMA İZNİ

Ailelerin kamu görevlilerin yargılanmasıyla ilgili taleplerini dile getirmeleri üzerine, Cumhuriyet savcısı, Furkan Apartmanı'na ilişkin kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verildiğini, kamu görevlilerinin karara itiraz ettiğini ve sürecin devam ettiğini açıkladı.

51 KİŞİ ÖLDÜ 1 KİŞİ CEZA ALDI

Mahkeme, sanık Faik Öğüt, Eyüp Öğüt ve Nejdet Alpay'a beraat, Yılmaz Şahin Yurtyapan’a 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Firari sanıklar Abdullah Devrim Sever ve Hasan Hüseyin Sever'in dosyası tefrik edildi.

Kararın ardından Furkan Apartmanı'nda yakınlarını kaybeden aileler adliye önünde karara tepki gösterdi.

"BU KARAR İKTİDARIN BASKISINI GÖSTERİYOR"

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen Halk TV canlı yayınına katılarak karara tepki gösterdi. Öztürkmen şunları söyledi:

"Bu mahkemede mühendisten başka kimse suçlu çıkmadı. Olası kasttan yargılanması gerekirdi bu insanların. 190 mahkeme de aynı yargılamayı yapıyor. Türk yargısında bu görülmüş şey değil. 190 savcının 190'ı da aynı karara nasıl varabiliyor? Bu iktidarın mahkemelere baskısını gösteriyor. İnsanlar acısını göstermeye çalışıyor burada gösteri yaparak. Ailelerin acısı büyük. Aileler oturma eylemi yapıyor. "

"KOLON KESENLER SERBEST KALDI"

Öztürkmen'in yanında olan ve Furkan Apartmanı'nda hayatını kaybeden vatandaşlardan birinin yakını da şunları kaydetti:

"Kolon kesen 3 şüpheliyi de serbest bıraktı mahkeme. Bu hepimizi ilgilendiren bir karar. Bu karara göre, kolon kesenler serbest kalacak bu ülkede. Biz bunu üst mahkemeye de taşıyacağız"

Türkiye Haberleri