'5 balinadan biriyim' sözü başına bela oldu

Saadet zinciri yöntemi ile bini aşkın kişiden 200 milyon liraya yakın para toplamakla suçlanan isimlerden biri olan Sadun Kaya'nın mahkemedeki sözleri başına bela oldu. "Dünyadaki 5 balinadan biriyim. Bitcoin hacminin yüzde 17'si bana ait" diyen Kaya dijital cüzdanlarında 3 milyon adet Bitcoin bulunduğunu öne sürdü. Mahkemenin 10 milyonluk kefaletle tahliye ettiği Kaya, parayı yatıramadı.

Eskişehir merkezli Hipper AŞ üzerinden bin 200'e yakın kişiden para toplayarak dolandırmakla suçlanan 36 kişi hakkında Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 28 Nisan'da görülen duruşmasında önemli bir karar çıktı. Mahkeme, 36 sanıklı dosyada tutuklu olarak yargılanan tek isim olan Sadun Kaya için de tahliye kararı verdi. Geçen yıl, davanın iki önemli sanığından biri olan Muhammet Satıroğlu'nu 500 bin TL kefaletle serbest bırakan mahkeme Kaya için ise 10 milyon TL kefalet şartı getirdi. Karar gereği, Kaya, 10 milyon lirayı Maliye Hazinesi'ne yatırdığı gün, 4 yılın sonunda özgürlüğüne kavuşabilecekti.

3 milyona yakın Bitcoin'im var

Ancak söz konusu tutar belirlenen hesaba yatırılamadı. Mahkemenin Sadun Kaya için belirlediği yüksek kefalet tutarının gerisinde ise duruşmada yaptığı savunmalar ile sunduğu dilekçelerin yer aldığı anlaşıldı. Kaya, mahkemede yaptığı savunmaların birinde, bugünlerde 27 bin dolar seviyesinde olan Bitcoin'nden elinde 2 milyon 971 bin 322 adet olduğunu öne sürdü.

Dünyadaki 5 balinadan biriyim

Sadun Kaya, tutuklu bulunduğu cezaevinden Halktv.com.tr muhabirine gönderdiği mektupta da dudak uçuklatan bir servetin sahibi olduğunu öne sürdü. Mektubuna "2009'da, Bitcoin ilk çıktığında ilkin 8 bin adet, daha sonra 20 bin adet Bitcoin aldım" diyerek başlayan Kaya şu ifadeleri kullandı: "Toplam 28 bin Bitcoin'i 189 dolara aldım. Aralık 2017'de Bitcoin, tarihteki en yüksek seviyesi olan 20 bin dolara çıkması ile mal varlığım sadece bir yılda 20 kat arttı. Elimdeki Bitcoin'lerin Aralık 2017'deki değeri 560 milyon dolardı. Şu an sahip olduğum Bitcoin adedi adedi 2 milyon 971 bin 322 adet. Bu da yaklaşık 110 milyar dolardan fazla yapar. Dünya Bitcoin hacminin yüzde 17'lik kısmı bana ait. Balina diye tabir edilen 5 kişiden biriyim" dedi.

10 milyon için 'fahiş' yorumu

Mahkemenin 10 milyonluk kefalet kararına 29 Nisan'da avukatı itiraz etti. Av. Görkem Bora Taner, dilekçesinde kefalet tutarı için "Fahiş bir rakam" değerlendirmesi yaparak "Bu rakamın müvekkilce karşılanması mümkün değil. Ulaşılabilirliği ve maddi boyutu belli olmayan sanal para üzerinden varsayıma dayalı olarak müvekkilin ödeme gücünün olduğu kabulü hukuka aykırı" yorumunda bulundu. Dilekçede, kefalet tutarının Kaya'nın karşılayabileceği bir seviyeye indirilmesi istendi.

'Çıksın 1 ayda ödesin'

Benzer bir itiraz Kaya'nın bir diğer avukatı Batuhan Özdemir imzası ile 16 Mayıs'ta yapıldı. Bu kez, Kaya'nın tahliye edilmesi belirlenen tutarı 1 ay içinde ödemesi için süre verilmesi talep edildi. Mahkeme her iki itirazı da reddetti. Konu ile ilgili görüştüğümüz Kaya'nın bir yakını ise "Paranın bir miktarını topladık. 10 milyon az para değil. Malvarlığında da tedbir olduğu için bir şey yapılamıyor" diye konuştu.

İstenen ceza 11 bin yılı aşıyor

Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 37 sanıklı davada en yüksek ceza istenen iki kişi, Hipper AŞ'nin kurucusu Muhammet Satıroğlu ile ortağı Sadun Kaya... İki sanığa istenen ceza 3 bin 530'ar yıl ile 11 bin 760 yıl arasında değişiyor. Diğer 35 sanığın ise, 'Tacir veya şirket yöneticileriyle kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı', 'Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma' suçundan 4'er yıldan 13'er yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Öte yandan, Kocaeli'nde görülen davada sanıkların bir kısmı Eskişehir'de görülen Ankaway davasında da yargılanıyor. Eren Düzyol'un 1 numaralı sanık olarak yer aldığı dosyada Muhammet Satıroğlu, Delil Ertuğrulhan Ay, Halil Başoğlu, Kadir Turgut, Murat Turgut, Sadettin Er ile Savaş Işık'ın da aralarında olduğu 9 sanık yargılanıyor.

Türkiye Haberleri