41 yıl önce kuraklık vardı: Şimdi yağmur suları yolları kapladı

Kayseri’nin Sarıoğlan ilçesindeki Tuzla Palas Gölü, yıllar süren kuraklıkla küçülerek geçen yıl 20 kilometrekareye inmişti. Kış yağışları ve kar erimeleriyle gölde beklenmedik bir hareket yaşandı, Palas Mahallesi’ndeki yollar su altında kaldı, doğa ve kuşlar yeniden canlandı.

Kayseri’nin Sarıoğlan ilçesinde yer alan Tuzla Palas Gölü, 1985 yılında 30 kilometrekare olan su havzasıyla bölgeye hayat veriyordu. Ancak yıllar içinde kuraklık ve azalan yağışlar gölün yüzeyini daralttı, geçen yıl 20 kilometrekareye indi.

41 YIL SONRA YENİDEN CANLANDI

Kış mevsiminde etkili olan kar yağışı ve yağmur sayesinde göl 41 yıl sonra yeniden 30 kilometrekareye ulaştı. Havzanın genişlemesi, hem doğayı canlandırdı hem de ilçeye bağlı Palas Mahallesi sakinlerini sevindirdi.

KUŞ CENNETİ PALAS: 213 TÜR GÖZLEMLENİYOR

Biyolojik çeşitliliğiyle dikkat çeken gölün, göç yolu üzeri konumuyla 213 kuş türüne ev sahipliği yaptığı öğrenildi. Flamingo, turna, angut, fiyo, kumkuşu ve yeşilbacak gibi türler artık gölde daha sık gözlemlendiği bildirildi.

"35 YIL ÖNCEKİ ÇOCUKLUĞUMUZDAKİ MANZARAYI YENİDEN GÖRECEĞİZ"

Palaslılar Sosyal Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Murat Özdemir, “35 yıldır su altında kalmayan stabilize yollar yağışlarla birlikte göl suları altında kaldı. Çocukluğumuzdaki manzarayı yeniden göreceğiz” dedi.

"35 YILDIR SU ALTINDA KALMAYAN YOLLAR YAĞMURLARLA KAPANDI"

Özdemir, gölü “çocukluk, kültür ve tarihimiz” olarak tanımlayarak şu ifadeleri kullandı:

Gölün kendileri için bir su birikintisinden çok daha fazlası olduğunu vurgulayan Özdemir, şunları kaydetti:

Burası bizim çocukluğumuz, kültürümüz, tarihimiz. En son çocukken gördüğümüz manzara inşallah bu yıl yeniden gerçekleşecek. Köyümüzün yakınında ve gölün havzası içerisinde 'Berdilik' adını verdiğimiz bir alan var. Orası biz çocukken gölün suyuyla doluydu. O bölge köyümüze daha yakın olduğu için kuşların sesini daha rahat duyabiliyorduk ama buranın suyu zamanla çekildi. Hatta vatandaşlar, yaklaşık 35 yıldır hiç su altında kalmayan stabilize yollar oluşturdu. Yağmurlarla birlikte burası su doldu, yollar kapandı.(AA)

Türkiye Haberleri