40 yıllık manifaturacı, baba mesleğini devredecek kimseyi bulamıyor

Mardin'de 40 yıldır manifaturacı mesleğini devredecek kimseyi bulamaması ve ekonomik sebeplerden dolayı dükkanı kapatmaktan başka çaresi olmadığını söyledi.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 8 yaşındayken babasının yanında çıraklığa başlayan manifaturacı Hüseyin Özgün (48), bir zamanlar popüler olan mesleğini devredecek aileden kimseyi bulamadığını söyledi. Özgün, “Babamdan mesleği devraldım ancak çocuklarım bu mesleği devam ettirmek istemiyor. Bu nedenle ileride kapatmak zorunda kalacağım” dedi.

Kızıltepe'de 8 yaşındayken babasının yanına çırak olarak giren manifaturacı Hüseyin Özgün, zamanla popülerliğini yitiren bu mesleğin hazır giyimin etkisiyle eskisi kadar rağbet görmediğini ve ailede devralacak kimse bulamadığını ifade etti. Kapalı Çarşı’da zorluklara rağmen tam 40 yıldır babasının mesleğini sürdürdüğünü vurgulayan Özgün,

“Mesleğimiz hazır giyime direniyor çünkü insanlar artık eskisi gibi parça alıp kendilerine elbise dikmiyorlar. Daha çok hazır giyimi tercih ediyorlar. Düğünden düğüne iş yapıyoruz. Düğünlerde yöresel kıyafet giymek isteyenler, bize gelip parça alıyorlar, terzi de kendilerine dikiyor. Tabii terziler de bir elbiseyi 500-600 TL’ye dikiyorlar, fiyat pahalı olunca hazır giyime yöneliyorlar. Bu da bizi olumsuz etkiliyor” diye konuştu.

‘İLERİDE KAPATMAK ZORUNDA KALACAĞIM’

Ailesinden kimsenin mesleği devam ettirmek istemediğini söyleyen Özgün, “Bir elbiseye 3 metre gidiyor, kumaşın metre fiyatı 250 TL’den başlıyor, 3 bin TL’ye kadar çıkıyor. Bunun üzerine terzi ücreti de eklenince vatandaş pahalı buluyor. Piyasa da eskisi gibi değildir, sattığımız kumaşı yerine koyamıyoruz. Daha pahalı alıyoruz, bu sefer fiyatı müşteriye yansıttığımızda şikayetlerle karşılaşıyoruz. 8 yaşındayken babamın yanında çırak olarak başladım. Babamdan mesleği devraldım ancak çocuklarım bu mesleği devam ettirmek istemiyor. Bu nedenle ileride kapatmak zorunda kalacağım” dedi.

Türkiye Haberleri