4 yaşındaki çocuklara "Kur’an Kursu Eğitim Programı" verecekler!

Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Malatya Müftülüğü arasında, okul öncesi eğitimde kayıtlı 4-6 yaş grubundaki çocuklar için “Kur’an Kursu Eğitim Programı” adıyla dini eğitim verilmesi için protokol imzalandığı ortaya çıktı.

Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Malatya Müftülüğü arasında, okul öncesi eğitimde kayıtlı 4-6 yaş grubundaki çocuklar için “Kur’an Kursu Eğitim Programı” adıyla dini eğitim verilmesi için protokol imzalandığı ortaya çıktı.

ANAOKULUNDAKİ ÇOCUKLARA “KUR'AN KURSU EĞİTİM PROGRAMI"

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Müftülük arasında gerçekleştirilen işbirliğine göre, kentte okul öncesi eğitim alan 4-6 yaş grubu öğrencilere din ve değerler eğitimi verilecek.

Eğitimler Diyanet İşleri Başkanlığı’nın müfredatına uygun yapılacak. Bu kapsamda çocuklar için okulun eğitimlerini aksatmayacak şekilde haftada 6 saatlik Kuran kursları açılacak ayrıca cami gezileri düzenlenecek. Eğitimler ve denetimler imam hatip lisesi, lisans ve ön lisans mezunu müftülük personeli tarafından yürütülecek.

Kuran eğitimine katılan öğrenciler, kazanımları doğrultusunda okul müdürlüğünce ödüllendirilecek. Okullara gönderilen yazıda amaç, “çocukların manevi ve kültürel gelişimlerini sağlamak” olarak açıklandı.

Malatya Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, “Velilerin yazılı onayı, talebi ve belli bir sayı olması durumda böyle bir etkinlik olacak. Kuran da olabilir, değer eğitimi de olabilir. Öğretmenlerimizin gözetiminde düzenlenecek. Biz, bu eğitimi çocuklarına aldıran velilerin bir talebi olması durumunda nasıl hareket edeceğimize yönelik bir protokol imzaladık” dedi.

EĞİTİM-SEN'DEN TEPKİ

Basın toplantısı düzenleyen Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Tarık Kaya,  daha önce Bolu’da yaşanan girişimin benzerinin Malatya’da yaşandığını belirterek, “Malatya’da okullara gönderilen yazıyla 9 Ocak 2018 tarihine kadar kurslara katılacak öğrencilerin listelerini göndermeleri talep edilmiştir. Türkiye’de yasal olarak zorunlu din dersi 4. sınıfta başlıyor olsa da, İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin müftülüklerle protokol imzalayarak bu derslerin seviyesini 4 yaşına kadar indirmesi, eğitim bilimi ve çocukların zihinsel gelişimi açısından son derece sakıncalıdır. Protokolle, anaokullarında eğitim gören 4-5 yaş grubu çocuklara haftada 6 saat ‘dini eğitim’ verileceği belirtilmektedir. Din eğitimi faaliyetlerinde kullanılacak materyal ve etkinliklerin hazırlanması ve öğretim programlarının uygulanması ve denetiminin Müftülüğe bırakılması dikkat çekicidir” dedi.

"TEK TİP TOPLUM İSTİYORLAR"

4-6 yaş grubundaki çocuklara zihinsel gelişimleri açısından en hassas olduğu dönemde dini eğitim verilmek istenmesinin Türkiye’de devlet eliyle dinselleştirme politikalarının geldiği noktayı gösterdiğini vurgulayan Kaya, bu durumun çocukların zihinsel, fiziksel ve pedagojik gelişimleri açısından tehlikeli sonuçlar ortaya çıkaracağını, somut ve soyut düşünce evlerini tamamlamamış çocuklarda ciddi davranış bozuklukları ve psikolojik sorunlara neden olabileceğini ifade etti. Kaya, “Her türden dini inancı istismar ederek çocuklarımızı ve toplumu ‘tek din, tek mezhep’ anlayışı üzerinden ‘tek tip’ hale getirmeye çalışma girişimleri kabul edilemez.

Devlet, eğitimi ve toplumsal yaşamı örgütlerken bunu dini kurallara, söylemlere ya da referanslara göre yapmamalı, özellikle eğitim sistemini dini kurallara göre değil, bilimsel gerçekleri referans alarak ve çocukların üstün yararını gözeterek düzenlemelidir. Bu nedenle fiilen ‘sıbyan mektebi’ işlevi gören protokol derhal iptal edilmelidir” dedi.

Kaya, protokolun iptali için yargıya başvuracaklarını da belirtti.

Türkiye Haberleri