15 Temmuz gazileri, toplanan yardımların dağıtılmadığı gerekçesiyle AKP Genel Merkezi önünde eylem gerçekleştirmişti.
Eylem yapan gazilerden Ufuk Yegin, 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenecek etkinliğe kendilerinin davet edilmediğini söyledi.
Yegin, “Bu, ‘Sesinizi yükseltirseniz biz de sizi sileriz’ manasına gelen bir tavır” ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın aktarımına göre; “Sivil gazilere sırt dönüldüğünü” dile getiren Yegin, “Bizi çağırsalardı da gitmezdik. Bizi yok sayarak kendilerini ve 15 Temmuz davasını inkâr etmiş oluyorlar. Bizi sokağa çağırdılar ama Saray’a çağıramıyorlar” dedi. Üst düzey yetkililerin 15 Temmuz paylaşımlarında şehit vurgusu yaptıklarına ancak gazilere değinmediklerine de dikkat çeken Yegin, “Bu, gazilere yapılan büyük bir saygısızlık. Gaziler bunu asla unutmaz” ifadelerini kullandı.
"Ferman sarayınsa, meydan bizimdir"
Öte yandan bir grup 15 Temmuz gazisi, 15 Temmuz’da, “Ferman sarayınsa, meydan bizimdir” sloganı ile “Şehitler ve şahitler buluşması” düzenleyeceklerini açıkladı. Gaziler, 15 Temmuz, saat 08.30’da, Ankara’daki Karşıyaka Şehitliği’nde buluşacak.
15 Temmuz Anıtı'na çiçek
15 Temmuz darbe girişiminin 4. yılı nedeniyle Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı eşgüdümünde, Türkiye genelinde, programlar hazırlandı. Başkanlıktan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz’da, Cumhurbaşkanlığı Sarayı önündeki 15 Temmuz Anıtı’na çiçek bırakacağı ve ardından TBMM’de düzenlenecek anma programına katılacağı kaydedildi. Erdoğan’ın, Meclis’teki anmadan sonra ise şehit ailelerini sarayda ağırlayacağı belirtildi. Saray’daki programa “gazilerin davet edildiğine yönelik” bir ifade yer almadı.
Ne olmuştu?
AKP Genel Merkezi önünde toplanarak “Toplanan bağışlar nerede?” diyen 15 Temmuz gazilerine ve şehit yakınlarına polis tarafından sert müdahalede bulunulmuş ve çıkan arbede de iki kişi yaralanmıştı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olaylardan sonra “Bu can bu bedende olduğu sürece ben sizin yanınızdayım” demişti.
15 Temmuz gazileri ve şehit yakınları, hem toplanan bağışların akıbetini sorgulamış hem de geçtiğimiz ocak ayındaki buluşmada Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un verdiği “Biz şeref aylığı gibi bir uygulamanın daha fazlasını hak ettiğinize inanıyoruz ve bunun için çalışıyoruz” sözlerini tutmamasını protesto etmişti.
Protestoların ayak sesleri
Olayların ayak sesleri, 15 Haziran gecesinden birkaç hafta öncesinden duyulmaya başlamıştı. Gaziler ve şehit yakınları, durumdan hoşnutsuzluklarını dile getirmeye başlamış ve taleplerini alana kadar eylem yapacaklarını belirtmişlerdi.
Bardağı taşıran nokta ise 15 Temmuz gazileri ve şehit yakınları için toplanan ve yalnızca ana parasının 309 milyon lira olduğu iddia edilen paranın bulunduğu Türkiye Gazi ve Şehit Yakınları Vakfı, “Eylem yapmayın, size 1000 lira gönderelim” diye haber salması oldu. Vakfın, o güne dek sadece üç kez 1000’er lira dağıttığı iddia edildi.
15 Haziran gecesi, 309 milyon liralık ana parası olan bağışın gazi ve şehit yakınlarına aktarılmaması üzerine, bağışların akıbetini sorgulayan grup bu kez AKP Genel Merkezi önünde toplandı.
"İkinci sınıf şehit yakını ve gazi muamelesi görüyoruz"
Grup adına basın açıklamasını okuyan Cengiz Öztürk, ikinci sınıf şehit yakını ve gazi muamelemesi gördüklerini ileri sürerek, “Biz 3713 sayılı terörle mücadele kanununun iç güvenliği sağlamaya çalışırken gazi olan vatandaşlara ya da bunu yaparken şehit olan kişilerin yakınlarına uygun gördüğü haklar neyse onu istiyoruz, ne bundan fazlası ne de eksiği” diye konuşmuştu.
Açıklamanın devamında, Cumhurbaşkanlığı genelgesine rağmen geçen dört yıl içinde 15 Temmuz gazilerinden hayatını kaybedenlere devlet töreni yapılmadığı da hatırlatılmıştı.
Ufuk Yeğin isimli bir gazi ise 2016 yılından bu yana 10 gazinin yaşamını yitirdiğini ve 4 gazinin de intihar ettiğini duyurmuştu.