Ordu'da AKP'li belediyenin, 2016 yılında 15 milyon TL'ye mal ettiği 116 dönümlük Botanik Parkı’nı 'şehir hastanesi yapılacağı' gerekçesiyle yıkmasının üzerinden 5 yıl geçti. Ordulu doğaseverler, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde, parklarının harabeye dönmesine tepki gösterdi.
Hayvanların otlama alanı haline dönüşen bölgenin yeniden düzenlenerek halkın kullanımına açılabileceğini söyleyen Ordulular, "Burası rant, birilerine peşkeş çekme anlamında düşünülmemeli. Ordu'nun yeşil, nefes alınabilecek bir alana gereksinimi var. Burası, millet bahçesi diye övünüyorlar, işte size alan. Bir yer aramaya gerek yok" dediler.
Ordu'nun merkez ilçesi Altınordu'ya bağlı Eskipazar mevkiinde, AKP'li belediye; 2016 yılında 15 milyon TL maliyetle Botanik Park inşa etti. Park, 'şehir hastanesi yapılacağı' gerekçesiyle yıkıldı. Ancak daha sonra, şehir hastanesinin Botanik Park arazisinin üzerine yapılmasından vazgeçildi. Hastanenin, Ordu Üniversitesi tarafından tahsis edilen alan üzerine yapılması planlandı. Yıkılıp atıl hale gelen Botanik Parkta ise 5 yıldır havyanlar otluyor.
5 yıldır atıl bırakılan parklarının akıbetini merak eden Ordulular, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde Botanik Park yeniden düzenlenmesini istedi. Parkın içindeki havuzların kırık olduğunu, yolların bozulduğunu, yoğun yağış olduğunda ise sular altında kaldığını belirten Ordulu doğaseverler, harcanan 15 milyon TL'nin çöpe gittiğini söyledi.
'Parkın yok edilmesinin üzerinden 5 yıl geçti, hayvan otlağı olarak kullanılmaya devam ediliyor'
Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, parkın yıllardır hayvanların otlama alanı olarak kullanıldığını belirtti. Botanik Park'ın Ordu'da yeşil alan oluşturmak için yapıldığını vurgulayan Gönül, "Parkın yok edilmesinin üzerinden 5 yıl geçti. Yani Botanik Park, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'ne 5'inci kez hayvan otlağı olarak kullanılmaya devam ediyor. Şehir hastanesi yapılacağı söylenerek yıkılıp çöplük haline getirilen bu arazinin, hastanenin buraya yapılmayacağı kesinleşti" dedi.
'15 milyon TL çöpe gitti'
Botanik Park'ın akıbeti konusunda sessiz kalınmasını kabul etmediklerini söyleyen Gönül, 5 Haziran Dünya Çevre Günü öncesinde şöyle seslendi:
"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Millet Bahçesi projesi yapmaya çalıştığı, algı yanıltması yarattığını biliyoruz. Millet Bahçesi için yer aramaya gerek yok. Bu alan çığlık atıyor. Yeniden nefes alınacak bir yeşil alana dönüştürülmelidir. Bu alanın botanik park yapılması için harcanan milyonlarca lira çöpe gitti. Harcanan para 15 milyon TL. 5 yıl önceki 15 milyon TL çöpe gitti"
'Hesabı sorulmayacak mı?'
Gönül, Botanik Park'ın yıkım nedeninin şehir hastanesi olduğunu, fakat hastanenin başka bir bölgeye yapıldığını ifade ederken, "Plansız, programsız girişimlerle verilen zararın hesabı sorulmayacak mı? ORÇEV olarak, bu alanın tekrar yeşil alan yapılmasını istiyoruz. Burayı yıkanlar 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle göstermelik gün kutlamaları yapacaktır. Bizler Dünya Çevre Günü nedeniyle bir kez daha yapılan yanlışın, verilen zararın anımsatmak istedik. Onlar bunu unutturmak isteseler de her fırsatta anımsayacağız" dedi.
'Harcanan paranın kimse hesabını vermiyor'
Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak, parkın 5 yıl önce şehir hastanesi yapılması planlanarak yıkıldığını hatırlattı. Özbucak, "Burası yemyeşil, Ordu için yaşanabilir bir yer yapılmıştı. Fakat şehir hastanesi efsanesiyle burayı projesiz, plansız yıktılar. Yıkılmış yerleri görüyorsunuz. Havuz yapmışlar, havuzun içi taş. Arka tarafta ağaçlar, çiçekler vardı, söktüler. Büyük bir para harcandı buraya. Harcanan paranın da kimse hesabını vermiyor" dedi.
'Böyle bir komedi yaşıyoruz'
Parkın 5 yıldır atıl bir şekilde durduğunu ve gelecekte nasıl değerlendirileceğini de kimsenin bilmediğini söyleyen Özbucak, "Bir vatandaş var, arkada gördüğünüz hayvanların sahibi. Buraya geliyor, hatta biraz önce bize 'benim özel alanım burası, artık hayvan otlatma yerim oldu, siz benden izin almadan neden giriyorsunuz' diye espri yaptı. Böyle bir komedi yaşıyoruz" diyerek alanın tekrar yeşillendirilmesi, Ordulular'ın sosyal faaliyetlerini yaptığı bir parka dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.
'Millet Bahçesi diye övünüyorlar, işte size alan'
Ordu'nun büyüdüğünü, geliştiğini dile getiren Özbucak, "Burası ranta, birilerine peşkeş çekme anlamında düşünülmemeli. Ordu'nun yeşil, nefes alınabilecek bir alana gereksinimi var. Burası, millet bahçesi diye övünüyorlar, işte size alan. Bir yer aramaya gerek yok" diyerek çağrı yaptı.
'Hesap verme yolunun açılması konusundaki ısrarlarımızı sürdüreceğiz'
Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekai Sağra da şunları söyledi:
"Atıl bırakılması, durumunu koruması, bölgeye yaşayan insanlar olarak ülkenin paralarının heba edildiği bir alana dönüşmüş olması bizleri fazlasıyla rahatsız ediyor. Maalesef biz Karadenizli olarak doğasına saldırılan, taş ocaklarıyla, ihtiyaç olmayan enerji ile hidroelektrik santrallerle (HES) her türlü tahribata maruz kalan bir bölgede yaşayanlar olarak içinde bulunduğumuz bu durum bizleri fazlasıyla acıtıyor, üzüyor. Bu tür projelerin plansız, programsızca, yapılanların da bundan hesap verme yolunun açılması konusundaki ısrarlarımızı sürdüreceğiz"
'Civil Irmağı'nın da dahil edilebileceği su sporları alanları mümkün'
ORÇEV Denetleme Kurulu Başkanı Haluk Türkmen, parkın Ordulular için sportif, kültürel alan olan yeniden düzenlenerek halka açılması gerektiğini belirtti. Parkın yanından Civil Irmağı geçtiğini ifade eden Türkmen, "Bu Civil Irmağı yatağını da kullanarak su sporlarının da yapılabileceği bir alanı buraya dahil etmek mümkün. Hem gençlerimizin hem halkımızın geniş amaçlı faydalanabileceği su sporlarının olduğu, futbol, voleybol, basketbol sahaları, tenis kortları, kafeterya, kütüphanelerin olduğu bir alan olarak düşünüyorum. Böylesinin Ordu'ya daha yararlı olabileceği inancındayım" dedi.