15 kişiye mezar olmuştu: Gerekçeli kararı paylaşıldı

İzmir'de 6.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Doğanlar Apartmanı davasında, Gündüz Uysal'ı 7 yıl 9 ay 10 gün, Mehmet Sedat Boyacı'yı 6 yıl 8 ay ve Çetin Doğan'ı ise 15 yıl hapis cezasına çarptıran İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14'üncü Ceza Dairesi, gerekçeli kararını açıkladı. Kararda Bayraklı Belediyesi tarafından 2018'de hazırlanan raporu için "Bağlayıcı değil tavsiye niteliğinde" denildi.

Daire, 2018'de Bayraklı Belediyesi tarafından Doğanlar Apartmanı hakkında düzenlenen Deprem Etüt Merkezi raporunun bağlayıcılığının olmadığını 'tavsiye niteliğinde' olduğunu, sanıkların binanın yapım aşamasındaki ve binanın deprem sırasında yıkımına yol açtığı anlaşılan kusurlarını ortadan kaldırmayacağının altını çizdi.

Ege Denizi'nde Seferihisar açıklarında, 30 Ekim 2020'de meydana gelen, 117 kişinin hayatını kaybettiği 6.6 büyüklüğündeki depremde, Bayraklı ilçesindeki Doğanlar Apartmanı'nda en büyük hasarı olan yapılardan biri oldu. Apartman 15 kişiye mezar oldu, 12 kişi de yaralandı. Geçen hazirandaki duruşmada müteahhit Çetin Doğan 18 yıl ve statik-betonarme proje müellifi Mehmet Sedat Boyacı 12 yıl hapis cezasına çarptırılıp, tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Sürveyan Gündüz Uysal 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. Firari sanık Bedriye Işıldak'ın dosyası ise ayrıldı.
İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14'üncü Ceza Dairesi, gerekçeli kararını açıkladı.

‘Yetersizlikler nedeniyle yıkıldı’

Gerekçeli kararda Doğanlar Apartmanı B Blok'un, projelendirmedeki eksiklikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları nedeniyle yıkılmış olduğu, yapı betonarme projesinin 1975 Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik'te tarif edilen tasarım kriterlerini tam olarak sağlamadığına vurgu yapıldı. İlk derece mahkemesinin olayın meydana gelmesinde sanıklardan müteahhit Çetin Doğan'ın asli kusurlu, statik proje müellifi inşaat mühendisi Mehmet Sedat Boyacı ile sürveyan inşaat teknikeri Gündüz Uysal'ın tali kusurlu olduklarının kabulünde ise isabetsizlik görülmediğinin altı çizildi.

‘Bağlayıcı’ değil ‘tavsiye niteliğinde’

14'üncü Ceza Dairesi, ilk derece mahkemesinin Bayraklı Belediyesi ile yaptığı yazışmalardan anlaşıldığı üzere bu etüt merkezinin bağlayıcı nitelikte rapor tanzim etme yetkisi olmayıp talep üzerine binalarla ilgili değerlendirmeler yaptığı, düzenlediği raporların bağlayıcılığı olmayıp 'tavsiye niteliğinde' olduğunun altını çizdi. Söz konusu raporun sanıkların binanın yapım aşamasındaki ve binanın deprem sırasında yıkımına yol açtığı anlaşılan kusurlarını ortadan kaldırmayacağına kanaat getirildi.

Türkiye Haberleri