10 maddede Hazinedar dosyasının tüm detayları

Beşiktaş Belediyesi’nin eski yönetimine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında eski Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar dahil üç kişi tutuklandı. Dosyadaki iddialar Hazinedar ve dönemin belediye meclis üyesi Hüseyin Avni Sipahi’nin milyonlarca dolarlık vurgun yapıp yapmadığı sorusunu akıllara getirdi. Soruşturmanın tüm detaylarına halktv.com.tr ulaştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca "Çıkar amaçlı örgüt kurma", "Rüşvet" ve "İrtikap" suçlarından iki yıldır süren soruşturma kapsamında düzenlenen operasyonda 17 şüpheli yakalanmıştı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüphelilerden biri serbest bırakılırken, aralarında Murat Hazinedar'ın da bulunduğu 16 şüpheli dün sabah saatlerinde Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edildi. Hazinedar ve dönemin belediye meclis üyesi Hüseyin Avni Sipahi'nin de aralarında bulunduğu 3 şüpheli çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Hazinedar ve Sipahi'nin tutuklanması sonrası 'Milyonlarca dolarlık vurgun mu yaptılar?' sorusu akıllara gelirken 2014-2018 yıllarının incelenmeye alındığı soruşturmanın detaylarına ulaştık.

İDDİA 1:

Mert İnşaat Turizm Anonim Şirket sahibi Hüseyin Gündoğdu’nun İstanbul'un Beşiktaş ilçesi 336 ada 14 parselde inşaat yapmak için Beşiktaş Belediyesi'ne inşaat ruhsatı için başvuruda bulundu. Ancak Mert İnşaat Turizm Anonim Şirketi'nin inşaat ruhsatı başvurusunda hiçbir eksik ve projesinde aykırılık bulunmamasına rağmen başvurusu onaylanmayarak uzun süre bekletildi. Bunun üzerine Gündoğdu Beşiktaş Belediyesi'ne giderek inşaat ruhsatının neden onaylanmadığını sordu. Bunun üzerine Hüseyin Gündoğdu’ya Beşiktaş Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Avni Sipahi ile görüşmesi söylendi. Mert İnşaat Turizm Anonim Şirket sahibi Hüseyin Gündoğdu, Beşiktaş Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Avni Sipahi ile görüştü. Bu görüşmede Beşiktaş Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Avni Sipahi, inşaat ruhsatının onaylanması için Beşiktaş Belediyesi'nin Beltaş Vakfı'na bağış adı altında 500 bin dolar yatırmasını istedi. Hüseyin Gündoğdu yaşanan bu olayı Başkan Murat Hazinedar'ın yanına giderek aktardı. Ücretin Hüseyin Gündoğdu tarafından yatırılmaması üzerine Beşiktaş Belediyesi tarafından 336 ada 14 parselde yapılacak inşaat işleri için inşaat ruhsatının 8 ay boyunca verilmediği tespit edildi. Bu olay üzerine yapılan şikayetler sonucu Murat Hazinedar ve Başkan Yardımcısı Hüseyin Avni Sipahi görevden alındı.

İDDİA 2:

M. Selçuk Kürkoğlu isimli şahsın Beşiktaş’ta parselde kayıtlı 4-A kapı No'lu bağımsız bölümü kiraladığı ve bu işyerinde tadilat yapmak istediği bu nedenle Beşiktaş Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'ne başvuru yaptığı; Hüseyin Avni Sipahi'nin görüşme sırasında Kürkoğlu’ndan imar işlemlerinin onayı için 350 bin dolar talep ettiği, müştekinin bu parayı vermeyeceğini ve yaptığı başvuruda herhangi bir usulsüzlük olmadığını beyan ederek Sipahi'nin makam odasından ayrıldığı, daha sonra işyerinde ruhsat izni gerektirmeyen tadilat işlemlerini yapmaya başladığı, bir müddet sonra Zabıta Müdürü Selçuk Bartınlı ve ekibinin müştekinin işyerine giderek yapmış olduğu tadilatları yıktığı, Bartınlı'nın yıkım sırasında müştekiye, ‘kendisini Hüseyin Avni Sipahi'nin gönderdiğini, bu işi Sipahi'yle çözebileceğini ve görüşmesi gerektiğini' söylendiği iddia edildi.

İDDİA 3:

Beşiktaş Vişnezade Mahallesi 696 ada 4 parselde kayıtlı Nil Apartmanı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 31 Mart 2017 tarihinde riskli yapı olduğuna dair nihai heyet kararının alındığı, 16 Haziran 2017 ve 19 Haziran 2017 tarihlerinde Mehmet Ali Atillaal, Mevhibe Andaçlar, Zeynep Selgur, Yıldız Aydın, Zehra Nükhet Dölen'in Müteahhit Mürsel Pusal aracılığıyla güçlendirme işlemi için Beşiktaş Belediyesi'ne başvuru yaptıkları, başvuru üzerine Sipahi'nin güçlendirme işlemleri için önce 100 bin dolar; daha sonra 300 bin dolar Beltaş Vakfı'na para yatırmasını talep ettiği, bu paranın yatırılması üzerine güçlendirme ruhsatının düzenlendiği belirlendi.

İDDİA 4:

Güller Güney'in Beşiktaş Türkali mahallesindeki eski binanın yıkılıp yeniden yapılması için 2014 yılında Beşiktaş Belediyesine başvuru yaptığı, başvurusu üzerine Hüseyin Avni Sipahi'nin müştekiden Beltaş Vakfı'na 100 bin dolar bağış adı altında para yatırılmasını istediği, müştekinin bu talebi kabul etmemesi üzerine müştekinin başvurusunun 2018 yılına kadar bekletildiği tespit edildi.

İDDİA 5:

Murat Hazinedar ve Hüseyin Avni Sipahi’nin Ortaköy Nest Konakları'nı inşa eden Gülman Firması'nın Bodrum Doğalkaya evlerinden lüks birer villa sahibi oldukları, söz konusu sitenin tüm hukuka aykırılıklarını giderme karşılığında rüşvet olarak Gülman Firması'nın Bodrum Doğalkaya evlerinden lüks birer villa aldıkları, bu villaların tüm masraflarının Hazinedar ve Sipahi tarafından giderildiği tespit edildi.

İDDİA 6:

Gülmar Gıda Otomotiv Dayanıklı Tüketim Malları Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi yetkilisi Birol Özdemir'in Beko bayisi açmak için 2016 yılı ocak ayında dükkan kiraladığı, bu işyerinde inşaat ruhsatına tabi olmayan tadilat işlemlerini yapmaya başladığı, birkaç gün sonra zabıta görevlilerinin müştekinin işyerine gelerek, ‘İnşaat için izin almamışsınız bir hafta içinde belediyeden izin almazsanız dükkanı mühürleyeceğiz’ dediklerini ve kendisini Avni Sipahi'ye yönlendirdiğini, belediyede görüştüğü Sipahi'nin görüşmede müştekiden çalışma ruhsatı için 100 bin dolar Beltaş Vakfı'na para yatırmasını istediği Özdemir’in 25 Şubat 2016 tarihinde 100 bin TL para yatırdıktan sonra sorunun halledildiği öğrenildi.

İDDİA 7:

Osman Rutkay Gürün, Beşiktaş ilçesi Türkali Mahallesi’nde işyerini kiraladığını; işyerini hazır hale getirmek için birtakım tadilat işleri yapmaya başladığını, tadilat işlerini yaparken Beşiktaş Belediyesi'ne bağlı zabıta görevlileri yanına gelerek belediyeden izin alması gerektiğini ve kendisini meclis üyesi Sipahi'ye yönlendirdikleri Sipahi ile görüşme yapıldığı ve pazarlık sonucu Gürün’ün 25 bin lira ödedikten sonra tadilat yaptığı tespit edildi.

İDDİA 8:

Beşiktaş Belediyesi'nde imar konularından resmiyette sorumlu Başkan Yardımcısı Rıfat Örnek’ti. Başkan Yardımcısı Hüseyin Avni Sipahi'nin ise resmiyette imar konularında herhangi bir yetkisi yoktu fakat Başkan Murat Hazinedar'ın belediye binasında Hüseyin Avni Sipahi’ye özel bir oda tahsis ettiği, imar başvurularının evrak işlemleri tamamlandıktan sonra Rıfat Örnek'e onay işlemine gitmeden önce Hüseyin Avni Sipahi'nin onayından geçmesini istediği ileri sürüldü. İmar konularında yapılan başvuruların ilk olarak Beşiktaş Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'ne gittiği, evrakları eksik olmayan başvuruların işlemleri tamamlandıktan sonra Hüseyin Avni Sipahi'nin danışmanı Uğur Şahin tarafından imar başvuru evrakları alınarak Sipahi'ye götürüldüğü, danışman Uğur Şahin'in talimat üzerine imar evrakları tam olan ve onaylanması gereken başvurucuyu arayarak Başkan Yardımcısı Hüseyin Avni Sipahi'nin makamına görüşme için çağırdığı, başvurucunun Sipahi'nin makamına geldiğinde imar evraklarının onaylanması için Beşiktaş Belediyesi Beltaş Vakfı'na para yatırması gerektiği, aksi takdirde imar evraklarının onaylanmayacağının belirtildiği, başvurucuların çoğunun imar evraklarının onaylanmaması halinde zarara uğrayacağını düşündüğü için zorla Beltaş Vakfı'na para yatırmak zorunda kaldığı, bunun üzerine para yatırmak zorunda kalan kişilere Uğur Şahin tarafından hesap numarası verildiği, başvurucuların belirtilen hesap numarasına para yatırıp getirip dekontu Uğur Şahin'e teslim ettikleri iddia edildi. Para yatırma dekontunun danışman Uğur Şahin tarafından teslim alınması üzerine imar başvuru evraklarının Sipahi'nin talimatıyla imar konularından resmiyette sorumlu olan Rıfat Örnek'e gönderildiği böylelikle imar onay sürecinin tamamlandığı öne sürüldü.

İDDİA 9:

Beltaş Vakfı için toplanan bağışların da usulüne uygun ve hukuk kuralları çerçevesinde harcanmadığı, toplanan bağışların bazı belediyelere yardım adı altında yapılan işten fazla ödemelerle yapıldığı, yasal olmadığı halde Beltaş Vakfı'na yatırılan paraların büyük bir kısmı Beltaş Vakfı Mütevelli Üyesi olan Belediye Başkanı ve Başkan Yardımcılarına huzur hakkı adı altında dağıtıldığı, yine bu kişilerin akrabaları veya dostları Beltaş Vakfı'nda danışmanlık ve avukat sıfatıyla çalışıyor gösterilerek maaş ödemesi yapıldığı, fakat yapılan incelemede Beltaş Vakfı'nda birçok kişi çalışıyor gözükmesine rağmen vakfın hiçbir çalışmasının ve faaliyet alanının bulunmadığı tespit edildi.

İDDİA 10:

Başkan Murat Hazinedar ve Sipahi’nin İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındıktan sonra da belediye işlerine müdahale ettikleri ve görevlilerden hesap sordukları hatta talimatlarını uygulamayan görevlileri istifaya davet ettikleri iddia edildi.

Türkiye Haberleri