10. İstanbul Trans Haftası: 'Bizden Çaldıklarınız Ve Yaşamlarımız İçin Buradayız!'

10. İstanbul Trans Haftası kapsamında "Faili Devlet” temasıyla gerçekleşen Onur Yürüyüşünde, 'Trans kimlikleri yüzünden yaşamları değersiz kılınan, yalnızlaştırılan, evleri, işleri ellerinden alınan, sözde aile politikalarıyla toplumun dışına itilmeye çalışılan translarız! Buradayız! Her yerdeyiz!' ifadelerine yer verildi.

İstanbul'un çeşitli bölgelerinde "Faili Devlet” temasıyla gerçekleşen 10. İstanbul Trans Haftası kapsamında düzenlenen Onur Yürüyüşü kutlamaları gerçekleşti.

Mecidiyeköy, Yeldeğirmeni ve Okmeydanı'na trans bayraklarının asıldığı eylemin basın açıklamasında, katledilen transların anarak "Yaşam hakları ellerinden alınan tüm transların faili devlet!" denildi.

VEKİLLER HALİÇ'TEN BAYRAK SALLANDIRDI

Onur Yürüyüşü kutlamalarına İstanbul Milletvekilleri Özgül Saki ve Kezban Konukçu, LGBTİQ+ aktivistlerle dayanışmak için Haliç’teki Atatürk Köprüsü’ne trans bayrağı astı.

Aktivistler Okmeydanı, Mecidiyeköy ve Yeldeğirmeni'ne trans bayraklarının asarken birçok bölgede de yürüyüş ve kutlamalarını gerçekleştirdiler.

"'Faili Devlet' temasıyla trans görünürlüğüne, var oluşumuza sahip çıkıyoruz, şehri de sokakları da terk etmiyoruz!" ifadelerine yer verilen açıklamada devletin oluşturduğu ayrımcı politikalar, her sene engellenmeye çalışılan onur yürüyüşleri ve ülke gündeminde yer alan birçok hak ihlaline değinildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

"10. İstanbul Trans Onur Yürüyüşü her yerde, her yerdeyiz! “Faili Devlet” temasıyla trans görünürlüğüne, var oluşumuza sahip çıkıyoruz, şehri de sokakları da terk etmiyoruz! Geleceksizliğe, ekonomik çıkmaza sürüklediğiniz, yaşam haklarını ellerinden aldığınız translarız, buradayız, her yerdeyiz. Geçtiğimiz yıl 18 Haziran’da 9. İstanbul Trans Onur Yürüyüşü’nü Harbiye’de yaptık. Bu yıl ise tüm yasaklara, engellere ve baskılara rağmen evinden, çark caddelerinden ettiğiniz translarız, buradayız, her yerdeyiz! NEDEN “FAİLİ DEVLET” Hortum Süleyman’ı, Esat ve Eryaman’daki saldırıları, Ülker Sokak’taki şiddeti, tacizci Hanifi Zengin’i ve kolluk kuvvetlerinin işkencelerini unutmadık! Bayram Sokak’ta evinden ettiğiniz kızları unutmadık! Henüz üç ay önce İzmir Bornova Sokak’ta yaşanan saldırıyı unutmadık! İşte bu yüzden, Yaşam hakları ellerinden alınan tüm transların faili devlet! İktidarın seks işçiliğini kriminalize etmesi sonucu 2016’da nefret cinayeti ile katledilen Hande Kader’in faili devlet! Ayrımcı politikalarla hedef gösterilen ve intihar eden transların; Eylül Cansın, Okyanus Efe, Figen ve daha nicelerinin faili devlet! Ecem Seçkin’in, Damla’nın, Biricik Sultan’ın, Zirve’nin, Dilan’ın, Palmiye Deniz’in faili devlet! Her fırsatta Trans kimlikleri yüzünden ayrımcı politikaların hedefi haline getirilen, yaşamları değersiz kılınan, yalnızlaştırılan, dayanışmaları engellenen, evleri, işleri ellerinden alınan, sözde aile politikalarıyla toplumun dışına itilmeye çalışılan translarız! Buradayız! Her yerdeyiz! Tüm şehri alacağımızı söylemiştik. Bakın nasıl da bize dar etmeye çalıştığınız sokakları rak rak gezdik! BİR ARADAYIZ!

Tüm baskıların ortak olduğunu, şiddetin kaynağının bize hükmetmek isteyenler olduğunu biliyoruz! Dayanışmamızın engellenemeyeceğini göstermek için “faili devlet” diyerek buradayız! Türkiye ve Kürdistan’da yaşanan lubunyalara yönelik devlet şiddetine karşı bir aradayız! İstanbul Saraçhane’de sözde “Büyük Aile Buluşması”nda yükselen nefrete karşı ailelerimizle buradayız! Kendi kaderini tayin hakkı elinden alınan Filistin halkı için buradayız! İrademize sahip çıkmak, kayyumlara nakka demek, hukuksuzluklarla mücadele etmek için buradayız! Seks işçileri, siyasi tutsaklar, Cumartesi Anneleri/İnsanları, İliç’teki, katliam, 1 Mayıs’ta tutuklanan eylemciler, katletmeye çalıştığınız sokak hayvanları, Mardin ve Amed’te devam eden yangınla mücadele edenler, daha niceleri için, tüm lubunyalar için, trans çocuklar buradayız! BİZDEN ÇALDIKLARINIZ İÇİN VE YAŞAMLARIMIZ İÇİN BURADAYIZ! 11 YIL ÖNCE TAM DA BUGÜN GEZİ’DE 4. TRANS ONUR YÜRÜYÜŞÜ’NDE BİRLİKTEYDİK! O ZAMAN DA FAİLİN DEVLET OLDUGUNU BİLİYORDUK BUGUN DE BİLİYORUZ! Yaşamlarımızdan, hayatlarımızdan, varoluşlarımızdan vazgeçmiyoruz"

2 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Eylem öncesi birçok bölgeye konuşlanan ve abluka altına alan polisin 2 kişiyi gözaltına aldığı belirtildi.

Bir kişinin oturduğu kafeden alındığı ve polis aracı yerine sivil araca bindirilerek götürüldüğü, bir kişinin de sokakta yürürken alındığı bilgisi verildi. Alınan kişilerin yürüyüşle ilgisinin olmadığı belirtildi.

Gözaltına alınanlar hakkında henüz bir bilgi verilmedi.

TAKSİM YÜRÜYÜŞE KARŞI KAPATILDI

Dün akşam saatlerinde İstanbul Valiliği yaptığı açıklamada Onur Yürüyüşü nedeniyle Taksim Meydanı'na yaya girişlerinin kapatıldığını duyurmuştu. İstanbul Valiliğinin kararıyla M2 Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı'nın Taksim ve Şişhane istasyonları ile F1 Taksim-Kabataş Füniküler hattı ikinci bir duyuruya kadar kapatıldı.

Türkiye Haberleri