1 yıl sonra hasret bitti: 40 derecede "beyaz ekmek" için göle girdiler!

Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesindeki Tuzla Gölü'nde bir yıllık zorunlu ara sona erdi. Geçtiğimiz yıl kuraklık nedeniyle hasat yapamayan bölge halkı, bu yıl 40 dereceyi aşan sıcaklığa rağmen, "beyaz ekmek" adını verdikleri tuzun hasadına başladı.

Kayseri merkezinin 40 kilometre kuzeydoğusundaki Tuzla Gölü, farklı ekosistemi nedeniyle doğaseverler ve kuş gözlemcilerinin ilgisini çekiyor. 200 kuş türüne ev sahipliği yapan ve 1993 yılında 1’inci Derece Doğal Sit Alanı ilan edilen Tuzla Gölü'nde geleneksel yöntemlerle çıkarılan tuz, bölge halkının gelir kapısı oluyor.

Bölgede yaşayanlar, suya batmamak için gölde 'helik' adını verdikleri tahta ayakkabıları giyiyor. SYaz aylarında göl suyunda yaşanan azalma, yüksek sıcaklıklar ve yağışların az olması nedeniyle geçen sene hasat yapamayan Sarıoğlan ilçesi Palas Mahallesi’nde yaşayanlar, bir yıl aradan sonra 40 derece sıcaklıkta aileleriyle birlikte 'beyaz ekmek' adını verdikleri tuzu çıkardı.

"GÜNLÜK 500 KİLOGRAM HASAT YAPIYORUM"

Gölde batmamak için kendi geliştirdiği 'helik' adını verdiği tahta ayakkabıları giydiğini söyleyen Ferdi Varol, şöyle konuştu:

"Ayağımıza helikleri giyip, çıkardığımız tuzu da kızağa koyup gölün kenarına taşıyoruz. Peynir, hamur ve turşu da kullanılıyor. Yörede yemeklere de kullanıyoruz. Sabah 04.30’da mahalleli olarak geliyoruz, 10.00’da da işimizi bitirip gidiyoruz. Geçen sene tuz olmadığı için bu yıl tuz daha kıymetli oldu. Bu tuz peynirlerde çok kullanıldığı için peyniri cıvıtmama özelliği var. O yüzden şimdi peynir sezonu olduğu için köylerde müşterilerimiz beni bekliyor. 1 haftadır hasat yapıyorum. Günlük 10 torba tuz çıkarıyorum. Bazılarının da suyunu çekmesi için burada bırakıp ertesi gün alıyorum. Günlük 500 kilogram hasat yapıyorum."

Türkiye Haberleri