1 Mayıs'ta Tutuklanan 12 Kişiye Tahliye

SON DAKİKA: 1 Mayıs'ta tutuklanan 12 kişi hakkında daha tahliye kararı verildi. Buna göre, 1 Mayıs davalarından hala tutuklu olan 33 kişi kaldı.

1 Mayıs'ta Taksim'e yürümek istedikleri için evleri basılarak gözaltına alınan ve tutuklanan 12 kişinin yargılandığı dosyanın ilk duruşmasında tüm sanıkların tahliyesine karar verildi.

Dava bugün İstanbul 25. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

1 Mayıs'ta tutuklananların bir kısmının yargılandığı dosyanın ilk duruşması kimlik tespitlerinin ardından başladı.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesini Xhesabından aktardığına göre tüm sanıkların sırasıyla ifadelerini verdiği duruşmada şunlar söylendi:

Fatma Nur Uğur: "Küçükçekmece'deki evimden Saraçhane alanına gidene kadar hiçbir yasaklama emaresi görmedim. Nasıl yasak deniyor anlamadım. Bizim için kaçtı dediler kendi evlerimize mi kaçtık?"

Ahmet Özgür Erdoğan: "Ben neden 1 Mayıs'a katıldım açıklayayım. Mühendisim ve inşaat sektöründe çalışıyorum ve bu sektör en çok iş cinayetinin gerçekleştiği sektördür. Bunları dile getirmek için 1 Mayıs'ta KESK'in, DİSK'in, üyesi olduğum TMMOB'un çağrı yaptığı Saraçhane'ye gittim."

"EĞİTİM HAKKIM ENGELLENDİ"

Özenç Cevahir İslamoğlu: "Ben 1 Mayıs'a geleceksizlik kaygısı nedeniyle intihar eden öğrenciler ve sanat emekçileri için katıldım, karşılığında eğitim hakkım engellendi."

Umut Kabaklı: "Ben İTÜ öğrencisiyim. Biz okumak için İstanbul'a geliyoruz KYK'ya başvuruyoruz, çıkmıyor, çıksa da kurtlu yemekler veriliyor. Öğrenci olarak ucuz iş gücü oluyoruz. Üniversitelerin müşterilerine dönmüş durumdayız. Arkadaşlarımız gelecek kaygısından intihar ediyor. Bizden esirgenen kamu kaynakları patronlara peşkeş çekiliyor. Mezun olup iş aramaya başlıyoruz liyakatsizlikten zar zor iş buluyoruz. İş bulunca da açlık sınırında çalışıyoruz. Bunlara ses çıkarmak için Saraçhane'deydim. AYM kararından haberdardım, eyleme katılmak benim hakkımdı. O gün orada görevin yapılmasını engellemedim, zaten görevini yapan bir memur yoktu. Benim hakkımı kullanmamı engelleyen polisler vardı. Ortada bir suç varsa bu bizim değil."

"SUÇ İŞLEYEN ANAYASAYI ÇİĞNEYENLERDİR"

Çağla Tanışlar: "Ben özel sektörde çalışan bir öğretmenim. Ben yoksulluk sınırının altında maaş alan bir öğretmenim. Ben intihar eden, sömürülen, öldürülen meslektaşlarım için oradaydım. Her gün direnen Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasına ve meslektaşlarıma selam olsun. Bir suçum yok, suç işleyen Anayasayı çiğneyenlerdir."

JANDARMA VE AVUKATLAR ARASINDA TARTIŞMA

Duruşma esnasında jandarma komutanının duruşma düzenine dair emir vermesi ve müdahale etmeye çalışması nedeniyle avukatlar ve jandarma arasında tartışma yaşandı

Serdar Oğuz: "112'de çalışan, 657'li bir devlet memuruyum. Bu dosyanın en başından beri hak ihlaline uğruyorum. Kapım kırıldı, önce adli kontrol verip sonra tutuklandım, tutukluluğum nedeniyle hak ihlallerine uğradım."

Bayram Metin Coşkun: "Tekstil işçisiyim, çocukluğumdan beri çalışıyorum. Bu eyleme beni kimin çağırdığı soruldu. Bizi kimsenin bir yere çağırmasına gerek yok. Sorunlarımız Türkiye'nin en önemli sorunlarıdır ve Türkiye'nin en önemli meydanında bunları dillendirmek bizim hakkımız. OHAL'de dahi 'Darbelere Hayır' Mitingi ile Taksim toplanmaya açılmıştır. Bize Taksim'in yasaklanmasının makul hiçbir tarafı yoktur. 15 Temmuz anması söz konusu olduğunda iki kıtayı birbirine bağlayan bir köprü dahi toplanma yeri olabiliyor."

"BİR ARKADAŞIMIZ GÖZÜNÜ KAYBETTİ"

Serkan Uşak savunmasına başladı:

"Emekçi bir ailenin emekçi çocuğuyum. Çetelerin, zenginlerin vergileri bir kalemde silinirken biz, vergi yüklerimizle kendi ürettiğimiz ürünleri bile satın alamıyoruz. Bu eşitsizlik düzeni beni 1 Mayıs'a götürdü. 1 Mayıs'ta birçok polisin yaralandığı iddia ediliyor. Saraçhane'deki polis saldırısı sırasında bir arkadaşımız gözünü kaybetti. Ben sormak istiyorum, biz 80'den fazla kişi tutuklanmışken arkadaşımızın gözünü kaybetmesi sebebiyle kaç polis tutuklandı?"

Bilal Faruk Başaran: "Ben ve benim gibi geleceksizliğe mahkum edilen öğrenciler ve gençler için 1 Mayıs meydanına gitmek istedim. Hiçbirimiz suç işlemedik. Yaşasın 1 Mayıs direnişimiz."

Merve Yeşilyurt savunmasına başladı:

"Taksim Meydanı, 1 Mayıs'ta direnişimizi ve öfkemizi en anlamlı gösterdiğimiz yerdir, bu yüzden Taksim'e gitmek istedik. Bu siyasi sebeplerle engellendi, bu engellemenin önünde bir açlık ordusu olarak durduk. Taksim bizim için bir özgürlük alanıdır, biz sadece bu alanı savunduk. Bize bu sebeple gözdağı verilmeye çalışılan bu hukuka aykırı sürecin bitirilmesini talep ediyorum."

Öyküm Bozkurt savunmasına başladı:

"1 Mayıs'ta Taksim'e yürümek isteyip insanca yaşamak isteyen kişiler hakkında hukuka aykırı tutuklamanın sebebi yolsukların sesini kısmak ise bunu başaramayacaklar."

SANIK AVUKATLARI SAVUNMALARINA BAŞLADI

Müşteki polislerin ifadelerinin ardından sanık müdafilerinin savunmalarına başlandı.

Av. Erman Öztürk: "1 Mayıs tüm dünyada din, dil, ırk fark etmeksizin kutlanan tek bayram. 1 Mayıs'ı doğuran ilk olay da yasal değildi o günlerde, ama bugünkü haklarımızı kazandırdı. 15 Temmuz'da köprüye çıkan insanlar polise mukavemetten mi yargılanmalıydı? Görevli memur mu demeliydik? Bir insanın ayağına basarsanız 'Ah' der. Bu yargılamayı tek fotoğraf karesine sıkıştırmak doğru değil, 1 Mayıs'ın ne olduğunu anlamak gerekir. Müşteki polislere tavsiyem, yaşları yetmeyebilir ama bir araştırsınlar Pol-Der vardı eskiden. Görevin icrası ve halkın polisliği açısından bakılabilir. Ortada anayasal hakkın kullanımı olduğundan kaynaklı hiçbir suç oluşmadığından dosyadaki tüm sanıkların beraat etmesi gerekiyor.

Bir kısım sanıklar müdafii Av. Ezgi Önalan söz aldı:

"İstanbul Valiliği'nin 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı için herhangi bir yasaklama kararı olmadığı, mevcut müdahalenin hukuka aykırılığı ve polis memurlarının uygulamış olduğu kanunsuz emir hakkında beyanda bulunuyor."

Av. Yunusemre Işık tutukluluğun orantısızlığı ve tutukluluğun yarattığı hak ihlallerine ilişkin beyanda bulunuyor.

Av. Yağmur Kavak müşteki polis memurlarına ve Anayasa Mahkemesi kararlarına ilişkin beyanda bulunuyor.

Av. Özge Serdar geçmiş Taksim 1 Mayıs'larına ilişkin beraat kararları ve dosyanın siyasiliği hakkında beyanlarda bulunuyor.

Av. Nergiz İnce TCK md. 265'in şartlarına ilişkin beyanlarda bulunuyor

Av. Nergiz İnce: Ben müvekkile ve ailesine neden tutuklamdığını izaj edemiyorum. Hukuk bilmemekten değil gayet iyi hukuk da biliyorum, bu dosyanın hukuksuz oluşundan

Av. Esin İzel Uysal barışçıl protesto düzenleme hakkına ilişkin beyanda bulunuyor

Av. Sevda Nur Bayram: Bozdoğan Kemeri'ndeki fotoğrafı gördük. Orada bir hakkın kullanımını sağlamaya çalışan polis memurları mı görüyorsunuz?

Avukatların beyanları sona erdi, savcılık mütalaası için 5 dakika ara verildi

TAHLİYE KARARI

Savcının mütalaasına rağmen tüm sanıkların tahliyesine karar verildi.

Tahliye kararına dair konuşan ÇHD, "1 Mayıs davalarından hâlâ daha tutsak tutulan 33 genci ve haksızca tutuklanan, yargılanan herkesi alana kadar mücadelemiz devam edecek" dedi.

Türkiye Haberleri