1 Mayıs Tutuklularının Duruşması Başladı

İstanbul Adalet Sarayı'nda 1 Mayıs tutuklularının duruşması başladı. 30 Kişi hakim karşısına çıktı, 405 yıla kadar hapis cezası isteniyor

İstanbul’da 1 Mayıs kutlamalarında Saraçhane’den Taksim’e yürümek isteyen gruplara yönelik yapılan ev baskınları ve operasyonlarla gözaltına alınan 30 kişi, bugün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda hakim karşısına çıktı. Duruşma öncesinde adliye önünde eylem yapıldı.

İstanbul 44. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlayan duruşmada, kimlik tespiti işlemlerinin ardından sanıkların savunmalarına geçildi. 1 Mayıs 2024 tarihinde İstanbul’un çeşitli noktalarından gözaltına alınan 217 kişiden 35’i adliyeye sevk edilmiş, bunlardan 10’u önceki duruşmalarda tahliye edilmişti.

Bugün hâkim karşısına çıkan 30 sanık hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, toplam 405 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

ADLİYE ÖNÜNDE EYLEM

Duruşma öncesinde İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adliye önünde bir basın açıklaması düzenledi.

Eylemciler, “1 Mayıs’a, Taksim’e, tutsaklara özgürlük” yazılı pankart açtı ve “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz” sloganları attı. Eyleme katılanlar, tutuklu kişilerin serbest bırakılmasını talep etti.

Duruşmanın devam ettiği saatlerde, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerden adliye önünde destek verenler, “Adalet, barış ve özgürlük” temalı pankartlar açarak eylemlerini sürdürdü.

CHP İSTANBUL İL BAŞKANI’NDAN AÇIKLAMA

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de adliye önünde bir açıklama yaptı. Çelik, “Türkiye'de Anayasa Mahkemesi kararına rağmen işçilerin 1 Mayıs Emek ve Mücadele Günü'nde 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamaları engellenmiştir. Arkadaşlarımızın bir an önce serbest kalmasını talep ediyoruz. Arkadaşlarımız serbest kalana kadar mücadelemizi hep birlikte devam ettireceğiz. Taksim'in 1 Mayıs mücadelesini de devam ettireceğiz. Çünkü Taksim işçiler için, emekçiler için bir hafıza merkezidir. 1977'den bu yana Taksim bir hafıza merkezidir” dedi.

Türkiye Haberleri