Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Temmuz ayı verileri üzerinde tartışmalar devam ediyor. TÜİK'in açıkladığı verilerde nüfus artışı ve istihdamda azalış varken işsizliğin düşmesi eleştiri konusu olmaya devam ediyor. Hazine eski Müsteşarı ve DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Çanakçı TÜİK verileri üzerinden bir işsizlik hesaplaması gerçekleştirerek, gerçek işsizliğin yüzde 31 olduğunu duyurdu.
Çanakçı, Fatma Nur Ak'ın sunduğu Gündem Özel'de gerçek işsizlik oranını şu şekilde hesapladı:
TÜİK, Temmuz 2020 itibariyle 4 milyon 227 bin işsizimiz var, diyor. Öte yandan çalışmaya hazır ama iş aramayan insanlar var. Ya umudu kırıldığı için ya da başka nedenlerle iş aramaktan vazgeçmişler. Bunların sayısı da 4 milyon 201 bin kişi. TÜİK bunları işsiz saymıyor. Geçen seneye göre bu insanların sayısında 1 milyon 847 bin artış var burada. Bunları eklediğimizde 8 milyon 518 bin kişiye ulaşıyoruz. Buna da "geniş tanımlı işsizlik" diyoruz. Bu yalnızca bizim kullandığımız bir tabir değil. Bunun oranı da yüzde 23.8 dir. Burada da resim tamamlanmıyor. TÜİK'in istihdamda gördüğü insanların bir kısmı, iş çıkarma yasak olduğu için ücretsiz izinde veya kısa çalışma ödeneği alıyor. Bunlara da atıl işgücü diyoruz. Bunu da eklediğimizde sayı 11 milyon 92 bin kişiye çıkıyor. Bunun da işgücüne oranı yüzde 31. Yani her üç kişiden biri işsiz.
"TÜİK'in bu tutarsızlığı izah etmesi gerekir"
TÜİK verilerindeki tutarsızlığa da dikkat çeken Çanakçı,"TÜİK'in açıkladığı rakamlara baktığımız zaman ciddi bir tutarsızlık görüyoruz. Nüfus geçen seneye göre 1 milyon 119 bin artmış durumda. Öte yandan istihdam 1 milyon 254 bin azalmış durumda. Nüfus artıyor, insanlar da işini de yitiriyorsa beklenen bu insanların iş gücüne dahil olması ve işsizliğin artmasıdır. Rakamlara baktığımızda iş gücü arzı 1 milyon 622 bin kişi azalmış. İşsiz sayısı da 369 bin kişi azalmış. Burada bir tutarlılık problemi var. Burada yapılması gereken TÜİK'in bu tutarsızlığa bir izahat getirmesidir." diye konuştu.