31 Mart’ta yerel yöneticilerini seçmek için sandığa gidecek yaklaşık 57 milyon seçmen tek sandıkta tek zarfla oy kullanacak. 1 milyon 2 bin 392 genç seçmen ilk kez sandık başına gidecek.
117
31 Mart’ta yerel yöneticilerini seçmek için sandığa gidecek yaklaşık 57 milyon seçmen tek sandıkta tek zarfla oy kullanacak. 1 milyon 2 bin 392 genç seçmen ilk kez sandık başına gidecek. Vatandaşlar, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, fotoğraflı ve resmi bir kimlik belgesiyle oy kullanabilecekler. Yanlış oy kullandığını düşünen seçmene yeni pusula verilmeyecek. Hürriyet'ten Oya Armutçu oy verirken dikkat edilmesi gerekenleri yazdı...
217
1 - OY KULLANMA YERİNİZİ ÖĞRENİN
Vatandaşlar, ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Oy verme saatleri içinde o sandığa gidecek.
Seçmen bilgi kâğıdı eline ulaşmayanlar, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek.
317
HAMİLE, HASTA VE YAŞLILARA ÖNCELİK
Oy verme günü sandık başına gelen seçmenler, sandık kurulu önüne kurul başkanı tarafından sırayla birer birer alınacak. Hamileler, hastalar ve engelliler sırada bekletilmeden oylarını kullanacak. Yaşlıların da bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilebilecek.
417
2 - KİMLİK BELGENİZİ VERİN
Sandık kurulu önüne alınan seçmen, oyunu kullanmadan önce kimlik belgesini ve varsa seçmen bilgi kâğıdını başkana verecek
517
TC KİMLİK NUMARALI BELGE ŞART
Seçmenlerin oy verme günü yanına Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki bir belgeyi yanında bulundurması gerekecek. Kimlik belgeniz olmadan oy kullanamazsınız.
617
CEP TELEFONU VE FOTOĞRAF MAKİNASI İLE KABİN GİRMEYİN
Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.
717
3- OY PUSULALARINI ALIP KABİNE GEÇİN
Birleşik oy pusulalarını, zarf ve “evet” mührünü alıp kapalı bölüme geçin. Sandık kurulu başkanı seçmene kapalı oy verme yerine girmeden önce nasıl oy kullanacağını anlatacak. Mühürü taşırmaması, başka bir yere imza atmaması ve işaret koymaması, oy pusulalarını aynı zarfa koyması ve yapıştırması gerektiği konusunda uyaracak.
817
BAŞKAN NASIL UYARACAK
Seçmenlere; büyükşehir belediyesi olan yerlerde büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ile muhtarlık seçimlerine ilişkin birleşik oy pusulalarını birlikte aynı zarfa koyacağı belirtilecek. Büyükşehir belediyesi olmayan yerlerde ise ilçe merkezi ve beldelerde, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclis üyeliği ve muhtarlık seçimlerine, köylerde il genel meclis üyeliği ve muhtarlık seçimlerine ilişkin birleşik oy pusulalarını birlikte aynı zarfa koyacağı, mahalle ve köy seçimlerinde de kapalı oy verme yerinde bulunan beyaz kâğıdın seçmen tarafından oy pusulası olarak doldurulabileceği gibi beyaz kâğıda basılan, teksir edilen, herhangi bir araçla veya elle çoğaltılan oy pusulalarını da kullanabileceği anlatılacak.
917
İŞARET KOYMAYIN
Oyun geçerli sayılması için “tercih” veya “evet” mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması, birleşik oy pusulalarının düzgün bir şekilde katlanıp zarfa konulması gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.
1017
4- OYUNUZU KULLANIN
Birleşik oy pusulalarında tercih ettiğiniz bölüme mührü basın, birleşik oy pusulalarını zarfa koyarak zarfı kapatın.
1117
TURUNCU, MAVİ, SARI VE BEYAZ RENKLİ OY PUSULALARI
Seçmenler; il genel meclisi üyeliklerine ilişkin turuncu renkli birleşik oy pusulasını; belediye başkanlığına ilişkin mavi renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclisi üyeliğine ilişkin sarı renkli birleşik oy pusulalarını ve büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin beyaz renkli birleşik oy pusulasını kullanarak yaşadıkları yere göre oy kullanacaklar.
1217
KİM NEREDE HANGİ TÜR SEÇİME KATILACAK
Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van’daki seçmenler, “büyükşehir belediye başkanı”, “belediye başkanı”, “belediye meclis üyeliği” ile “muhtarlık ve ihtiyar heyeti” için oy verecek. Büyükşehir olmayan illerde “il genel meclisi üyeliği”, “belediye başkanı”, “belediye meclis üyeliği” ve “muhtarlık ve ihtiyar heyeti” için oy kullanılacak. Köylerde, “il genel meclisi üyeliği” ile “muhtarlık ve ihtiyar meclisi” için oy atılacak.
1317
5 - OY PUSULALARINI AYNI ZARFA KOYUN
Birleşik oy pusulalarını zarfa koyarak zarfı kapatın. Tüm oy pusulaları tek zarfa konulacak.
1417
6 - SANDIĞA GİDİN
Oy zarfını gidip bizzat sandığa atın.
1517
7 - İMZANIZI MUTLAKA ATIN
Mührü verin. Sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atarak oy kullanma işlemini tamamlayın. Sandık Kurulu Başkanı oyunu kullanan seçmen imza atmasını bilmiyor veya herhangi bir sakatlığı nedeniyle imza atacak durumda değilse sol elinin başparmağını basacak. Sol elinin başparmağı olmayanların hangi parmağını bastığı listenin imza bölümüne ayrıca yazılacak. Hiç parmağı olmayan seçmenin durumu ise adı karşısına yazılıp başkan tarafından imzalanacak.
1617
OY KULLANMA SAATLERİ KAÇTA BAŞLIYOR?
Mahalli İdareler Genel Seçimleri için seçmen sandık başına gidiyor. Saat 07.00 itibariyle oy verme işlemi, 32 ilde başladı.