Özel Okulda 10 Kriter

Özel okul seçiminde velilerin ekonomik olanaklarını göz önünde bulundurması gerektiği vurgulanıyor. Eğitim kalitesi, iletişim, donanım, sosyal aktiviteler ve güvenlik gibi faktörler de dikkate alınmalıdır. Erken kayıt imkanları mevcut olabilir.

Özel okullar için eğitim öğretim döneminin başlangıcına kadar kayıt yaptırmak mümkün. Ancak bazı okulların kontenjanı erken kayıt döneminde dolabiliyor. Bazı okullar ise erken kayıt yaptıranlara ekonomik olarak fırsatlar sunabiliyor. Okul seçiminde eğitim ücreti önemli bir kriter olsa da velilerin dikkat etmesi gereken başka önemli noktalar da var.

Hürriyet’ten Zülal Atagün’e konuşan Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk, “Doğal olarak temel ihtiyaç konumundaki eğitimin en iyi ve verimli şekilde sağlanması beklenir. Özel okulların tercih edilme sebebine baktığımızda; bu okulların güvenli ve donanımlı bir ortamda eğitim vermesi, özel faaliyetlerle daha iyi bir sosyal gelişme hedeflemeleri ve çocuğun burada bir veya birden çok yabancı dil öğrenecek olması gibi gerekçeler bulunuyor” dedi.

SADECE ADINI DUYDUĞUNUZ OKULU SEÇMEYİN

Ancak bu beklentilerinin velilerin imkânlarına ve çocuğunun kapasitesine uygun olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Öztürk şöyle devam etti:

“Velinin sadece adını duyduğu, hakkında bilgi sahibi olmadığı ve çocuğun kapasitesinin çok üstünde veya altında bir okulu tercihi, arzulanan beklentileri karşılamayabilir. Velilerimizin kayıt yaptıracakları özel okulları tanımaları ve karar vermeden önce okul hakkında yeterli bilgiyi edinmeleri önemli.

KENDİ İMKANLARINIZ GÖZDEN GEÇİRİN

Özellikle büyük şehirlerde okula ulaşım durumu, dersliklerdeki öğrenci sayısı, okulun “sağlık birimi” olup olmadığı, yemekhane ve kantinindeki sağlık koşulları, derslik ve laboratuvarların donanımları ve aktif şekilde kullanılıp kullanılmadığı, sınıf içi öğrenme ve yeterince öğrenilmeyen konular için tekrar çalışmaları yapılıp yapılmadığı veya hafta içi ya da hafta sonu ücretsiz kurslar olup olmadığı sorgulanmalı.

Diğer yandan son yıllarda velilerin dikkatini çeken ve tercih edilen Uluslararası Bakalorya (IB) programının okul tarafından uygulanıp uygulanmadığı, bu alanda yurt içi ve yurt dışı çalışma ve etkinliklerin düzenli olarak yürütülüp yürütülmediği de önemli bir konu. Öğrencilerin bireysel yeteneklerine uygun alanlarda kendilerini geliştirmelerine imkân sağlandığı sanat, spor ve sosyal aktiviteler için ortam bulunup bulunmadığı gibi konularda velilerimizin kendi imkân ve şartlarını da göz önünde bulundurarak bilgi edinmesi yararlı olacaktır.”

ÖZEL OKULLARDA ERKEN KAYIT

2024-2025 eğitim ve öğretim yılında çocuğunu özel bir eğitim kurumunda okutmak isteyen velilerin birçoğu ocak ayı itibariyle harekete geçti. Erken ödemeli uygun fiyatlardan yararlanmak isteyenler “erken kayıt” döneminden faydalanmaya çalışıyor. TÖZOK Başkanı Zafer Öztürk ise yönetmelikte erken kayıt diye bir kavram olmadığını belirterek, “Özel okullarda eğitim ücretlerinin hangi usul ve esaslara göre tespit, ilan ve tahsil edileceği MEB Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde belirtiliyor. Erken kayıt uygulamaları, yönetmelik kapsamında ilan edilen veya ilan edilecek olan ücretlerin altındaki bir miktarın velilere teklifidir. Bazı velilerin de bu uygulamaya rağbet ettikleri görüldüğünden, uygulamanın veliler açısından yararlı olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

ÖZEL OKUL SEÇERKEN BU 10 SORUYU SORUN

1- Okul, kalıcılık ve tecrübe açısından yeterli eğitim birikimine sahip mi?

2- Son yenilikler, modern teknikler, teknoloji ve materyaller takip edilip uygulanıyor mu? Her öğrenciye bir bilgisayar düşüyor mu, internet bağlantısı hızlı mı?

3- Öğrenciler, öğretmenler, veliler ve çalışanlar arasında iyi bir iletişim var mı, görüşlerini yönetim dikkate alıyor mu?

4- Uluslararası alanda kullanılan geçerli tekniklerin uygulandığı bir yabancı dil programı var mı? İkinci yabancı dil eğitimi ciddiye alınıyor mu?

5- Derslerin özelliklerine uygun tam donanımlı laboratuvarlar var mı ve bunlar aktif kullanılıyor mu?

6- Sosyal etkinlikler ve ekstra spor çalışmaları için uygun alanlar sağlanmış mı? Bu etkinlikler ücretsiz olarak sunuluyor mu?

7- Derslikler en fazla 24-28 öğrenci alacak şekilde planlanmış mı?

8- Okuldaki kapalı ve açık alanların, hijyen koşulları yeterli mi? Yemekhane ve kantinde sağlık koşullarına uygun hizmet veriliyor mu?

9- Okulun sağlık birimi, doktoru ve hemşiresi var mı? Rehberlik hizmetleri ve psikolojik danışmanlık, uzman kişilerce sağlanıyor mu?

10- Okul giriş çıkışlarında emniyet ve güvenlik önlemleri yeterli mi? Ulaşımı yakın mı ve toplu taşıma seçenekleri mevcut mu?

Finans Haberleri