Fuardaki stantları tek tek dolaşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, gençlere hayallerinde ısrarcı olmalarını tavsiye ederek, "Sizler hayallerinizde ısrarcı olursanız geleceğin teknolojilerinin Türk Malı damgası ile tasarlanıp üretileceğine inanıyorum. Salgına rağmen sizlerin azim ve kararlılığınız; hiçbir virüsün, engelin, tehdidin heyecanınızı durduramayacağını gösteriyor" dedi.
TEKNOFEST'e bu yıl 81 ilin yanı sıra 84 ülkeden 20 binin üzerinde takım ve 100 bin yarışmacının başvuru yaptığını, aynı zamanda paydaş sayısının 14'ten 63'e yükseldiğini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Bu rakamlar festival heyecanının çocuk ve gençlerin yanı sıra her kesimi sardığının ispatıdır. Gençlerimize duyulan güvenin ifadesi olan tablo üreten, azmeden herkesin ihtiyacı olan mecrayı bulabileceğini söylüyor. Esasen bu son 18 yıldaki hikayenin özetidir. Uzun ihmal edilmişlik döneminin ardından batıdan doğuya, kuzeyden güneye ülkemizin her köşesini kalkındırırken üretmek ve kazanmak isteyen herkese aradığı fırsatı sunduk. Türkiye'nin altyapı, insan gücü, üretim ve ihracat seviyesinin geldiği yer bu fırsatın en güzel şekilde değerlendirildiğinin işaretidir. TEKNOFEST kendi alanında herkesin kendisini ifade edip, ortaya koyacağı alandır. Medeniyet miraslarını teknoloji boyutuyla yeniden ayağa kalkmak isteyen herkesin yeridir. TEKNOFEST'te dereceye girip, dünyada başarılar kazanıldı. Önümüzdeki dönem benzer başarılara imza atılacağına inanıyorum. Yapay zekadan, siber güvenliği kadar her alanda yenilikler işte burada tohumlanacak, filiz bulacak, kök ve boy salacaktır. Sadece temenniden ibaret değil, sizlerin eserleri dünya çapında başarılara ulaşacaktır. Yapay zeka, siber güvenlik, nesnelerin interneti gibi yeni gelişen alanlar başta olmak üzere teknolojinin her alanında benzer başarılar kazanılmaması için hiçbir sebebi yoktur. Teknolojinin en büyük sermayesi üretken zihinlerdir."
‘Uçan arabalarda aynı başarıyı yakalayacağız’
Türkiye'nin düne kadar insanlı veya insansız hava araçları alanında esamesi okunmayan bir ülke durumunda olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Bugün hedeflerine yönelen, gece gündüz çalışan bir avuç insan sayesinde aynı alanda dünyanın sayılı ülkeleri arasına girdik. İnşallah benzer başarıyı otomobilde ve uçan arabalarda yakalayacağız. Türkiye'yi 2023 hedefleriyle buluşturmak için çalışıyoruz. Gençlerimiz de inşallah 2053 ve 2071 vizyonlarıyla bu tohumları ulu çınarlara dönüştürecektir. Gençlerimizin azim ve kararlılığını ülkemizin en büyük avantajı olarak görüyoruz" dedi.
‘Bizim medeniyetimiz ilim, irfan medeniyetidir’
Türkiye'nin milli teknoloji hamlesinin bazıları tarafından küçümsendiğini de dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:
"Ülkemizde bazılarının hala milli teknoloji hamlemizi küçümseyip, ellerinden gelse yok etmeye niyetli olduklarını görüyoruz. Teknoloji devrimini gençlerimizle birlikte yürütme çabamız ise bu dönüşümü enerjik bir şekilde hayata geçirme amacımızın bir kaynağıdır. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde faaliyete geçirdiğimiz dijital dönüşüm ofisi başta olmak üzere pek çok yapı kurduk veya dönüştürdük. Gençlerle birlikte bu değişimi uzun soluklu kılma ve hayata geçirme anlayışımızın kaynağıdır. Sizler hayallerinizde ısrarcı olursanız geleceğin teknolojilerini Türk Malı damgası ile tasarlanıp üretileceğine inanıyorum. Altı da üstü de boş sloganlarla heba etmek isteyenlere verdiğimiz en güzel cevap buradaki manzaradır. Bugüne kadar gençlerimiz onlara güvendiğimiz hiçbir konuda bizi mahcup etmedi. Sevgili gençler, bizim medeniyetimiz insan medeniyetidir, ilim medeniyetidir, irfan medeniyetidir, hikmet medeniyetidir. Bu kavramların ifade ettiği ruhtan korktuğumuz dönemde teknoloji başta olmak üzere her alanda geriledik. Sık sık 'maziden atiye köprü kurmak' ifadesini kullanıyorum. Bu öylesine söylenen bir cümle değildir. Geçmişini bilmeyen bugün ve gelecekte nereye yöneldiğini bilemez. Mesela İslam Bilim ve Teknoloji tarihini bilmeyen, aynı isimde İstanbul'daki müzeyi gezmemiş hiç kimse bizim şu anda yapmaya çalıştığımız işlerin ilhamını nereden aldığımızı anlayamaz. Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ'ın havacılıktaki akıbetlerini bilmeyenler bugünkü İHA teknolojilerinin kendimiz yapma çabalarımızın önemini bilemez. Geleceğin teknolojilerini üretmek için ter dökerken böyle bir birikim ve geçmişe sahip olduğunuzu bilirseniz, şevkiniz ve azminiz de artacaktır."
DHA