Muhabir: Ali Isıyel
İstanbul'da inşaat şantiyelerinde işçiler hem coronavirüsle hem kötü çalışma koşullarıyla boğuşuyor. İşçilerin ortak talebi ise ücretli izin verilmesi.
DİSK'e bağlı Dev Yapı İş Sendikası, İstanbul genelinde tam sayı söylemenin mümkün olmadığını ancak 4 bin 200 civarında işçinin salgın süresince işten çıkarıldığını ifade etti.
Sosyal medyaya da şantiyelerde yaşananlar yansıyor. Ancak işçiler, sosyal medyaya yansıyandan çok daha kötü durumlarda çalıştıklarını ifade ediyor.
İşçileri 'terminaller kapanıyor' diyerek korkuttular
Emaar Oteli'nin inşaatında yaşananları Halk TV olarak gündeme getirmiş ve işçilerle konuşmuştuk. Emaar'da çalışan işçilere şirketten dün "Otobüs terminalleri kapanıyor," denilen bir mesaj gönderildi. Gönderilen mesajın işçilerin kendi istekleriyle istifa etmelerini amaçladığını söyleyen DİSK Dev Yapı İş Sendikası Başkanı Özgür Karabulut, "Böyle yaparak işçilerin kendilerinin gitmesi sağlanmak isteniyor. Biz bunu böyle değerlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.
Mesajda, Çanakkale köprü şantiseyinin karantinaya alındığı, hastane ve havaalanı şantiyelerinde koğuşların boşaltılmaya başlandığı da ifade edilirken; "Otobüs terminalleri kapanıyor. Özellikle şehir dışından gelenler, gitmekte zorluk aşayacaksınız. Biz de pansiyonda başladık, sonra koğuşlarda kalanlar ve şimdi de giriş tarihlerine göre çıkışlarını veriyor ya da ücretsiz izne gönderiyoruz. Önceden ayrılmak isteyenleri formenlerin ofisinde bekliyorum. Haftaya ne olacağının garantisi yok ama çok zor günler bekleniliyor" ifadeleri kullanıldı.
Bugün ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun otobüs seferlerinde kısıtlamalara gidileceği yönündeki açıklamaları şantiyelerde hareketlilik yarattı. Birçok işçi "Parası batsın" diyerek memleketlerine geri dönüyor.
AKM inşaatında ücretli izin isteyen işçiler işten çıkarıldı
Bugün de İstanbul'daki inşaat işçileri işten çıkarılmaya devam ediyor. Taksim Meydanı'nda bulunan AKM inşaatının şantiyesinde ücretli izin talebinde bulunan İnşaat-İş Sendikası üyeleri işten çıkarıldı. Yaklaşık 50 işçinin işten çıkarıldığını öğrendiğimiz şantiyede, işçiler "Evde kalmasına kalalım ama nasıl kalalım?" diyerek iktidarın "Evde kal" çağrısının ücretli izin hakkı alamayan emekçiler için bir hükmünün olmadığını ifade ediyor.