Tazminatını istediği için patronu tarafından darp edilen kadın işçi konuştu

İşten tazminatsız çıkarıldığı için hakkını arayan ve işvereninin saldırısına uğrayan Meya Kara, hiçbir kadın işyerinde hak ihlaline uğramasın diye eylem yaptığını söyledi.

İşten tazminatsız çıkarıldığı için eylem yapan ve işvereninin saldırdığı Meya Kara, bir daha hiçbir kadın işyerinde hak ihlaline uğramasın diye eylem yaptığını söyledi.

“İşçilerin, kadınların, zayıf olanların hukuki hakları yetersiz. İşverenler kendilerinde bu gücü nereden buluyorlar, haklarımızın kısıtlı olduğunu biliyorlar”

Sözler, Esenyurt’taki Cihan Tekstil’den tazminatsız şekilde atılmasının ardından işvereninin saldırdığı Meya Kara’ya ait.Kaya, işten atılmasının ardından kıdem tazminatını, 2 aylık ödenmeyen sigorta primini ve 8 günlük ücretini talep ediyor.

ANAYASAL HUKUKİ HAKKIMIZI ARADIK , SALDIRIYA UĞRADIK

Yaşadıklarını Ekmek ve Gül’den Vedat Yalvaç’a anlatan Kara, hukuki hakkını aradığı için saldırıya uğradığını söyledi. 2.5 senedir Cihan Teksil’de çalıştığını ifade eden Kara şöyle konuştu:

“10. ayın 28’inde ustabaşı ve patronun kardeşi içeriye çağırdı. İçeriye girer girmez bana bağırmaya başladı. Ben konuyu anlayamadığım için şaşırdım. Neden bağırdığını sordum. ‘Ne oluyor’ gibi laflar söyledi. ‘İşle ilgili bir sorun mu var’ dedim. ‘Hayır’ dediler. Mantıklı bir şey duyamadım. Hakaret etmeye başladılar. ‘Ortamı mı bozmaya çalışıyorsun, sen kimsin’ gibi laflar söylediler. ‘Sizin bana bağırmaya hakkınız yok’ dedim. Sözlü atışma oldu. Hakaret etmeye devam edince, dayanamadım, çıkmak istedim. ‘İşe gelme’ dediler. Akşama kadar oturdum çalıştım.

“Akşam çıktım ve bir daha gelmedim. Başka bir görüşme olmadı. Maaşımın günü geçmesine rağmen yatırmadılar. Ben de ‘neden maaşımı yatırmadınız’ diye aradım. Benim çıkıp gittiğimi söylediler. Ben de ‘kendim çıkıp gitmedim, hakaret ettiniz’ dedim. Şükrü bey ben olmadan maaşımın yatırılamayacağını söyledi. İşyerine gelmem gerektiği söylendi. Gittiğimde de paranın olmadığı belirtildi. Ben de ‘bugün yoksa 2 gün sonra gelip alırım’ dedim.

"Ertesi gün bir arkadaşımla beraber iş yerine gittik. Önüme kâğıt koydular. İmzalamayacağımı, kendi isteğimle buradan çıkıp gitmediğimi, kışkırtıldığımı söyledim. Hakaret etti. Tepki gösterdim. Kâğıdı imzalamadığım için kovdu. Sonra sendikaya gittim. Uyarı kağıdı gönderildi, telefon görüşmesi yapıldı. Olumlu bir cevap gelmedi. Anayasal, hukuki hakkımızı aradık. Saldırıya uğradık.”

BİR DAHA YAŞANMAMASI İÇİN TEPKİ GÖSTERİYORUM

“İşverenler kendilerinde bu gücü neden buluyorlar, haklarımızın kısıtlı olduğunu biliyorlar. İlk defa yaşanan bir şey değil. Defalarca bu saldırılar yapıldı. Bir daha yaşanmaması için bu tepkiyi gösteriyorum. Bir kadın emekçiye anayasal güvence getirilmeli. Kadın, çocuk, insan hakları çoğalmalı. Herkese duyarlılığı için teşekkür ediyorum”

Ekonomi Haberleri