halktv.com.tr Haber Merkezi
Herkese İş ve Gelir Güvencesi platformu, cumartesi günü Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi önünde toplandı. Fiziksel mesafeye ve maske kullanımına önem gösterilerek yapılan basın açıklamasında, “Emekçilere kaynak var” denilerek iktidarın salgın sürecinde izlediği ekonomi politikaları eleştirildi.
Basın açıklaması sırasında "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz", "İnsanca bir yaşam istiyoruz" sloganları atıldı.
"AKP patronlara kalkan oldu"
AKP iktidarının patronlara kalkan olduğunu ifade eden platform, “Ekonomik krizle birlikte temel tüketim maddelerinin fiyatlarındaki artış emekçilerin alım gücünü yerle bir etmiş vaziyette” ifadelerini kullandı.
İşten çıkarmaların yasaklanmasını ücretsiz izne meşruiyet kazandırmak olarak değerlendiren platform, “1170 liralık sefalet ücretine işçilerin rıza göstermesi bekleniyor” eleştirisinde bulundu.
Kıdem tazminatına el konulmaya çalışılıyor
Kıdem tazminatlarına da değinilen eylemde, iş güvencesinin son dayanağı olan kıdem tazminatına “tamamlayıcı emeklilik sitemi” adı altında el konulmaya çalışıldığını savunuldu.
Platform taleplerini ise şöyle sıraladı:
- Güvencemiz olan kıdem tazminatımıza dokunulmasın.
- Geliri olmayanlara koşulsuz bir yaşam geliri sağlansın.
- Çalışma saatleri ücretlerde kesinti olmaksızın kısaltılsın, herkes inana yaraşır koşullarda çalışabilsin.
İşsizlik sorunun çözümü ve ekonomik krizin aşılması için servetlerin vergilendirilmesi gerektiğini vurgulayan platform, “Milyonlarca insan her gün işsizlik ve yoksulluğu tecrübe ederken pandemi koşullarında dahi patronların servetlerine servet katmalarının hiçbir meşru açıklaması olamaz” ifadelerini kullandı.
Servet vergisi alınsın
Türkiye’de en zengin yüzde 1’in tüm servisin yüzde 45’ine sahip olduğuna dikkat çeken platform, “Emekçilerin gelirleri aşınırken borçla yaşamak orunda bırakılırken, köprü ve otoyol geçiş garantisi altında patronlara her yıl milyarlarca lira aktarılmasına ve işsizlik fonunun sermayeye destek olarak kullanılmasına göz yumulamaz” dedi.
“Kaynak yok” bahanesini ‘kabul edilemez’ olarak nitelendiren platform çözüm için şu taleplerde bulundu:
- En zengin yüzde 1’den ‘servet vergisi’ alınsın.
- Yap-işlet-devret işletmelerinin tüm ödemeleri durdurulsun, tamamı derhal kamulaştırılsın.
- İşsizlik fonu işçilerin denetimine geçsin ve sadece emekçiler yararına kullanılsın.
Platform, bu talepler ve öneriler çerçevesinde tüm işçileri mücadeleye davet ederek basın açıklamasını sonlandırdı.