GCM Yatırım Araştırma Müdürü Dr. Tuğberk Çitilci yurtdışı kaynaklı olumsuz tablonun yanında bir de 9 lira psikolojik seviyesini aşan doların yüksek enflasyona davetiye çıkardığını belirtirken, Tera Yatırım Baş Ekonomisti Enver Erkan da bu şartlar altında TCMB'nin 'eğer çekirdek enflasyonu baz alacaksa bile' riskleri değerlendirmesi ve faiz indirimine ara vermesi gerektiğini savunuyor. Ancak, TCMB'nin yılın kalan 3 toplantısında da faiz indirmeye devam etmek isteyeceği tahmin ediliyor.
Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre, Dünyada artan enerji maliyetleri nedeniyle ana temanın enflasyon ve stagflasyon olduğunu söyleyen Dr. Tuğberk Çitilci, dünyadan enflasyon ithal eden bir ülke olarak Türkiye'nin de kurdan bağımsız yeni normalinin zaten yükselen enflasyon ortamı olduğunu kaydetti. Çitilci, yurtdışı kaynaklı bu olumsuz tablonun yanında, 9 lirayı aşan dolar ve TCMB'nin para politikası dikkate alınınca 2022'de ana dinamiğin enflasyon olacağını ifade etti.
A'dan Z'ye zam yağmuru sürecek
TL'deki değersizleşme devam ettikçe üretici maliyetlerinin arttığını belirten Dr. Tuğberk Çitilci, artan maliyetlerin başta doğalgaz, elektrik ve tarım ürünleri olmak üzere A'dan Z'ye tüm ürünlerde zam olarak vatandaşın karşısına çıkacağını söyledi. Çitilci, TL'de değer kaybı devam ettiği sürece zamların süreceğini de ifade etti.
‘Kusursuz fırtına' yaklaşıyor
Ekonomist Dr. Tuğberk Çitilci, ABD Merkez Bankası'nın (FED) ‘kusursuz fırtınayı' başlatma potansiyelinin yüksek olduğuna işaret ederek, “FED henüz varlık alımlarını resmi olarak azaltmaya başlamadı. Piyasalar buna da adapte oldu. Bir de üzerine FED'in sıfır faiz politikasından vazgeçmesi veya 8.5 trilyon dolar olan bilançoyu daraltma sinyali vermesi, gelişmekte olan ülke paralarına ve TL'ye negatif baskı yaratıyor” dedi.
Benzerlerinin 2 katı değer kaybetti
Türkiye'nin gevşek politika izlemesi lira üzerindeki baskıyı ve değer kaybını artırıyor. 23 Eylül'de TCMB'nin faiz indirmesiyle TL, yüzde 3.87'lik kayıpla emsallerinin iki katı kadar değer kaybetti. Aynı dönemde gelişen ülkelerin kaybı ortalama yüzde 2 oldu.
3 ayda çalışan kıyımı: 518 bin