Son dönemde yaşanan olumsuz hava koşulları ve doğal felaketler, pirinç piyasasını sarsarak fiyatları 15 yılın en yüksek seviyelerine çıkardı. Hindistan'ın geçen yıl uyguladığı kısıtlamalar ve Brezilya'daki sel felaketleri, pirinç ticaretini altüst etti.
Asya'nın önde gelen pirinç tedarikçisi Hindistan'ın geçen yılki kapsamlı ihracat kısıtlamaları ve El Niño'nun neden olduğu kurak hava, pirinç tedarikini olumsuz etkilemişti. Şimdi ise Brezilya'nın güneyinde yaşanan yıkıcı sel felaketleri, pirinç ticaretindeki trafiği engelledi.
FİYATLARDAKİ ARTIŞ DIKKAT ÇEKİYOR
BloombergHT'nin haberine göre, Tayland beyaz pirinç fiyatları Asya piyasasında yüzde 5 oranında arttı ve nisan ayından bu yana ton başına 71 dolar artarak 649 dolara yükseldi.
Pirinç, Asya ve Afrika'da milyarlarca insanın beslenmesi için temel bir gıda maddesi olmasıyla biliniyor ve fiyatlardaki bu yeni artış, enflasyonist baskıları artırabilir.
Fitch Solutions'ın BMI birimindeki Emtia Analisti Charles Hart'a göre, Brezilya'daki şiddetli sel, fiyatlardaki son yükselişin arkasındaki ana neden. Rio Grande do Sul eyaletindeki Brezilya pirinç üretiminin önümüzdeki haftalarda etkilenmesi bekleniyor. Hart, bu durumun yerli üretim hacmi ve nihai ihracat potansiyeli konusunda "önemli endişeler" yarattığını belirtti. ABD Tarım Bakanlığı verilerine göre Brezilya, dünyanın dokuzuncu en büyük pirinç ihracatçısı konumunda.
YAVAŞLAYAN ARZ DA FİYATLARI ETKİLİYOR
Uluslararası Tahıl Konseyi'nden Emtia Piyasası Analisti Peter Clubb'a göre, Güneydoğu Asya'ya yönelik yeni mahsul arzındaki yavaşlama da fiyatları artırıyor.