Yurt Dışında Yaşayanlar EYT'den Nasıl Emekli Olacak?

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının EYT'den emekli olma şartlarını yazdı.Başvuru şartlarını açıklayan Erdursun, sorulara da yanıt verdi.

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, yurt dışında yaşayanların EYT'den nasıl emekli olabileceğini açıkladı.

Erdursun'un X hesabından yaptığı paylaşım şöyle:

▪️ Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları Türkiye'den emekli olabilir.

▪️ 08/09/1999 tarihine kadar Türkiye'den sigorta başlangıcı olanlar EYT'li olurlar ancak yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları Türkiye'de çalışmaları olmazsa dahi yurtdışı borçlanması yaparak EYT'li olabilirler.

KADINLAR BOŞTA GEÇEN SÜRELERİ BORÇLANABİLİR

▪️ Yurt dışında yaşayan kadınlar boşta geçen süreleri ve çalıştıkları süreleri, erkekler ise çalıştıkları süreleri yurtdışı borçlanması yapabilir ve prim günü satın alabilirler.

▪️ Anlaşmalı olan ülkelerde ilk sigorta başlangıcı Türkiye'den ilk sigorta girişi olarak kabul edilir.

▪️ Çalışma olmayan için borçlanılan süre işe başlama tarihini geriye çeker.

▪️ Yurtdışı borçlanması günlük brüt asgari ücretin yüzde 45'idir. Borçlanma tutarı 300 TL ile 2 bin 250 TL arasındadır. Borçlanma yapan kişi ödeyeceği tutarı kendi belirleyebilir bu tutar emekli aylığını belirler.

▪️ Yurtdışı borçlanması ile emekli olan kişi Türkiye'de çalışabilir.

▪️ Yurtdışı yaparak emeklilik hakkı elde eden kişi Türkiye dışında başka bir ülkede çalışamaz sosyal yardım ya da işsizlik maaşı almaz. Çalışıyor, sosyal yardım ya da işsizlik maaşı alıyor ise Türkiye'den aldığı emekli aylığını kestirmesi gerekir.

▪️ Yurtdışı borçlanması ile SSK'dan iki, Bağ-kur'dan iki toplam dört alternatifiniz var. Sizin için en az maliyetli en hızlı yolu tercih edebilirsiniz."

Ekonomi Haberleri