Yönetmelik yürürlüğe girdi, yasak geliyor

Ticaret Bakanlığı önemli bir düzenlemeyi uygulamaya aldı. Artık gayrimenkulde fahiş fiyatlara geçit verilmeyecek. Yeni yönetmelik bugün yürürlüğe girdi.

Emlak sektöründe kira ve konut fiyatlarındaki fahiş artış bir süredir gündemdeydi. Özellikle İstanbul'da 23 Nisan'da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deperemin ardından daha güvenli evlerde yaşamak isteyenlerin taleplerine karşılık fırsatçılık yapıp fiyatları astronomik arttıran mülk sahipleri ve emlakçılar olmuştu. İstanbul, İzmir, Muğla, Ankara gibi büyük kentlerde kiralar ve konut fiyatları hali hazırda yüksekti.

Ticaret Bakanlığı ise emlak ilanlarındaki fahiş ve manipülatif fiyat artışlarını engellemek için taşınmaz ticaretine ilişkin yönetmelikte değişikliğe gitti. Yeni düzenleme, internet ortamındaki taşınmaz ilanlarında haksız fiyat artışlarını yasaklıyor. Ayrıca emlak işletmelerinin bu ilanlara aracılık etmesi de engellendi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada emlak sektöründeki fiyat artışlarını gerekçe göstererek yapılan yönetmelik değişikliğinin 30 Mayıs 2025 tarihinde yürürlüğe girdiğini duyuruldu.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada düzenlemenin kapsamına ilişkin şu bilgiler verildi:

“Gelinen aşamada, emlak sektöründe yaşanan fahiş ve manipülatif fiyat artışlarının önüne geçilmesi amacıyla Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılmasına ihtiyaç duyulmuş olup bu doğrultuda hazırlanan ve 30 Mayıs 2025 tarihinde yürürlüğe giren Yönetmelik değişikliğiyle, internet ortamında verilen taşınmaz ilanlarında taşınmaz sahiplerinin genel ekonomik verilerle uyumlu olmayan ve haklı bir gerekçeye dayanmayan fiyat artışı yapmaları yasaklanmış; ayrıca, emlak İşletmelerinin bu tür ilanlara aracılık edemeyecekleri açıkça düzenlenmiştir."

Ekonomi Haberleri