İnternet üzerinden şirket kurmak, her geçen gün daha fazla girişimci tarafından rağbet görür. USA Small Business Administration (SBA) verilerine göre küçük işletmelerin yaklaşık yüzde 50’si evden kuruluyor. Bu talebin arkasındaki itici güç ise elbette dijital dönüşüm! Üstelik bu değişimle birlikte resmî süreçler de baştan aşağı değişmiştir. Öyle ki artık neredeyse tüm işlemleri online ortamdan tamamlamak mümkün.
Söz konusu yolla evden şirket kurmak isteyenlerin karşısına ilk olarak şahıs firması seçeneği çıkar. Çünkü genellikle girişimciler, kurulum aşaması daha avantajlı olan şahıs şirketini tercih eder. Bu işletme yapısında sınırsız sorumluluk ilkesi geçerlidir. Yani ortaklar, şirketin borçlarından kişisel mal varlığıyla yükümlüdür.
HANGİ BELGELER LAZIM?
Firma türüne karar verdiyseniz evde şirket kurmak için harekete geçmeye hazırsınız! Tercih ettiğiniz işletme yapısına göre sizden istenen belgeler ve bilgiler değişiyor. Fakat yerinizden kalkmadan şirket kurmak için izleyeceğiniz evrak prosedürü temel olarak şunlardır:
- Online şahıs şirketi başvuru formunu doldurmak
- 2 adet vesikalık fotoğraf almak
- e-Devlet üzerinden nüfus cüzdanı fotokopisi, iş yeri kira sözleşmesi ya da tapusu ve 2 adet ikametgâh belgesi edinmek
- Noterden imza beyannamesi temin etmek
- Mali müşavir ya da muhasebeci vekaleti almak
Evrak toplama aşamasından sonra sıra, sanal şirket kurmak için gereken adımlara gelir. Kârlı bir girişimi hayata geçirmek isteyenler, bu süreci Gelir İdaresi Başkanlığına (GİB) bağlı İnteraktif Vergi Dairesi platformlarından yürütebilir.
EVDEN ŞİRKET KURMA SÜRECİ NASIL İLERLER?
Şirket kurmak için gerekli şartları sağlıyorsanız sizden istenen belgelerle beraber süreci başlatabilirsiniz. İnternetten şirket kurmak için tamamlamanız gereken aşamalar ise şöyle:
- İnteraktif Vergi Dairesi platformuna giriş yapın.
- Sırasıyla “İşlemler”, “Sicil Bildirimleri” ve “İşe Başlama Bildirimi” butonlarına tıklayın.
- Açılan sayfada sizden istenen kişisel ve kurulacak şirketle ilgili bilgileri doldurun.
- Vergilendirme usulünü seçtikten sonra “İleri” seçeneğini işaretleyin.
Vergilendirme usulünü daha doğru tespit etmek için mali müşavirinizden destek alabilirsiniz. Ayrıca sizden işe başlama tarihinizi de belirtmeniz istenir. İşe başlama bildiriminin faaliyete geçme tarihini izleyen 10 gün içinde yapılması önemli. Aksi takdirde özel usulsüzlük cezası açığa çıkar.