Hükûmet, tütün şirketlerinin sigara izmaritlerini temizleme sorumluluğunu üstlenmeleri için bir çöp veya kirletme bedeli vergisi getirmeyi planlıyor.
Türkiye gazetesinden Esma Altın'ın haberine göre, Türkiye’de her yıl yaklaşık 85 bin kişinin ölümüne neden olan sigara kullanımını azaltmak amacıyla hükûmet harekete geçti. TBMM, tütün ürünlerinin yasaklanması ve tütün ile alkol piyasasının düzenlenmesine dair kanunlarda değişiklik yapacak.
Sağlık Bakanlığına sunulacak ön çalışmada, halk sağlığını korumakla görevli kurum ve kuruluşlar arasında yapılacak görüşmelerle belirlenecek bir tarihin esas alınması ve bu tarihten sonra doğacak nesillere sigara satışının yasaklanması önerilecek.
Yasal değişiklik gerçekleşirse, 18 yaş altına sigara satışına kıyasla daha etkili bir yöntem hayata geçirilmiş olacak. Böylece, sigaraya başlama yaşı olarak öne çıkan 15 yaş ve altı bireylerin korunması sağlanacak.
KANUN DEĞİŞİKLİĞİ
Ticaret Bakanlığına, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun'da değişiklik yapılması önerisi sunulacak. Ayrıca tütün şirketlerinin sigara izmaritlerini temizlemek için bir çöp veya kirletme bedeli vergisi ödemesi teklif edilecek.
AKP kurmayları, İngiltere’de 2009 sonrası doğan kuşaklara sigara satışını yasaklayan modelin yanı sıra İspanya’da tütün endüstrisinden “sigara izmariti” vergisi alan modelin incelendiğini belirtti. Ayrıca, 2025’te sigara yasağının bütün ülke geneline yayılacağı İzlanda modelinin de bir sonraki aşamada Türkiye’ye örnek olabileceği ifade edildi. İspanya’daki kirletme veya izmarit vergisi modelinin tütün endüstrisine yönelik olduğunu belirten kurmaylar, sigara üreticilerine karşı daha etkili mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.