Piyasalar nefesini tuttu! Faiz kararı bekleniyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında bugün toplanacak ve saat 14.00'te faiz kararını açıklayacak.

Geçen ayki toplantıda politika faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutulmuştu ve ekonomistler bu ay da faiz oranının yüzde 50 seviyesinde sabit tutulacağını öngörüyorlar.

Bu toplantı, Brezilya'da gerçekleşecek G20 Maliye Bakanları-Merkez Bankası Başkanları toplantısı nedeniyle 2 gün erkene çekildi. Ekonomistlerin beklentileri, yıl sonundan önce ilk faiz indiriminin geleceği yönünde.

Kurulun en önemli gündem maddelerinden biri piyasadaki Türk Lirası fazlalığı olacak. TCMB'nin piyasadaki likidite fazlasının çekilmesi konusunda yeni adımlar atabileceği belirtiliyor. Bu çerçevede faiz koridoru ile ilgili bir karar alınabileceği ifade ediliyor. Geçen hafta boyunca gecelik faiz oranı politika faizinin altında kaldı ve geçici likidite sterilizasyonu için depo ihaleleri başlatıldı. Son olarak cuma günü gecelik piyasada faiz yüzde 49.63 seviyesindeydi.

Enflasyon beklentilerinde de gerileme sürüyor. Piyasa katılımcılarının yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43.52'den yüzde 42.95'e geriledi. Temmuz ayı beklentisi ise 2.41'den yüzde 2.77'ye yükseldi. Vatandaşların yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 90'ın üzerinde seyrederken, TCMB'nin 2024 yılı için enflasyon tahmini yüzde 38 olarak belirlenmişti. Haziran ayında enflasyon aylık bazda yüzde 1.64 artış göstermiş ve yıllık enflasyon yüzde 71.6 olarak gerçekleşmişti.

Ekonomi Haberleri