Ortadoğu'da daha kapsamlı bir çatışmaya ilişkin endişelerin azalması ve yatırımcıların riskli varlıklara yeniden yönelmesiyle tahvil getirileri beş ayın zirvesine yakın seyrini sürdürdürken altın fiyatları geriledi.
Analistler, Orta Doğu'da sınırlı da olsa düşen tansiyonun altına olan talepteki zayıflamada etkili olduğunu belirtti.
Geçtiğimiz hafta İran ile İsrail arasında gerginliklerin artması altında yukarı yönlü hareketlenmeler yaşanmasına neden olmuştu. Geçen haftayı 2 bin 390 dolar seviyelerinde kapatan ons altın fiyatları gerginliğin azalmasıyla geriledi.
Altının ons fiyatı haftanın ilk işlem gününde saat 16.00 itibarıyla yüzde 2,28 azalışla 2 bin 337 dolardan işlem görürken, analistler, yükselen tahvil faizlerinin altının alternatif maliyetini artırdığını kaydetti.
Aynı zamanda gram altın fiyatları da yüzde 2,19 düşüşle 2 bin 444 liradan işlem görüyor. Cumhuriyet altını 15 bin 940 liradan satılırken, çeyrek altının satış fiyatı ise 3 bin 997 liraya geriledi.
Analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 2 bin 350 ve 2 bin 300 dolar seviyelerinin destek, 2 bin 400 ve 2 bin 430 doların ise direnç konumunda olduğunu belirtiyor.
YATIRIMCILAR ABD VERİLERİNİ TAKİP EDİYOR
Diğer bir yandan yatırımcılar Fed'i ve ABD'nin ekonomik verilerini takip ediyor.
ABD'de ekonomik aktivite ve iş gücü piyasasındaki güçlü duruşun devam ettiğine yönelik makroekonomik veriler fiyatlamaları zorlaştırıyor.
Analistler, Fed'in politika faizini Temmuz 2023'ten bu yana son 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında tutmasına rağmen son dönemde ABD'de açıklanan verilerin ekonomideki canlılığa işaret ettiğini anımsatarak, bu durum para piyasalarındaki fiyatlamaları da zorlaştırdığını ifade ediyor.
Para piyasalarında, Fed'in mayısta politika faizini sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılırken, bankanın haziranda faiz indirimine başlama ihtimali yüzde 15, temmuzda yüzde 41 ve eylülde yüzde 64 ihtimalle fiyatlanıyor.
Hafta içinde yoğun veri gündeminin takip edileceğini aktaran analistler, perşembe günü açıklanacak ABD büyüme verilerinin söz konusu fiyatlamalar üzerinde etkili olabileceğini dile getiriyor.