Yapay zeka büyük ikramiyenin numarasını bilebilir mi?

Yapay zekanın hayatlara girmesinin aslında pek de uzun bir geçmişi yok. ChatGPT'ye ödev yazdırmalar merak edilen konularda tahminler yapmasını istemek yeni alışkanlıklar arasında bulunuyor ve belli ki bu teknoloji ilerledikçe istenilen şeyler de çeşitlilik kazanacak. Yapay zekadan bilmesini istenilen sorulardan biri ise milli piyango büyük ikramiyesini bilmesi... Peki yapay zeka bunu bilebilir mi?

NTV'deki Zehra Küçük'ün Dijital Beyin programına konuk olan Mustafa Mertcan'a yapay zeka ile yapılabileceklerden epey uç bir soru yöneltildi.

Mertcan'a "Yapay zeka bana yılbaşında büyük ikramiyeyi kazandıracak piyango numarasını söyleyebilir mi?" sorusu yöneltildi.

Mertcan, bu soruya verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı:

"İmkansız. Öncelikle öyle söyleyebilirim. İmkanlı imkansız diyelim daha doğrusu. Piyango dediğimiz konu özellikle bildiğiniz gibi rastgele rakamlardan oluşuyor. Eğer bununla alakalı iyi bir güvenlik sistemi alındıysa, dijitalde bu piyango çekiliyor o da olabilir sonuç itibarıyla illa top olacak diye bir kaide yok. İyi bir güvenlik sistemi alındıysa ve tamamen gerçekten metot olarak değiştiriliyorsa ki bildiğim kadarıyla öyle yapılıyor onlar zaten, metotları da değiştiriliyor, ürünler de değiştirilerek çekiliyor piyangolar... Bu neredeyse imkansız çünkü çok rastgele bir durum var. Yani düzenli olabilme ihtimali olmayan bir durumdan bahsediyoruz.

AYNI SORUYU BİR DE CHATGPT'YE SORDUK

Mertcan'ın yanıt verdiği "Yapay zeka büyük ikramiyenin numarasını bilebilir mi?" sorusunu bir de direkt sorunun muttabı ChatGPT'ye sorduk. Yanıtı şu şekilde oldu:

"Yapay zeka, gelecekte rastgele oluşacak olayları tahmin edemez. Büyük ikramiye numaraları gibi rastgele sayıların belirlenmesi tamamen şansa dayalıdır ve herhangi bir model veya sistem bu tür olayları öngöremez.

Rastgele sayılar, genellikle fiziksel süreçlerden veya güvenlik açısından güçlü algoritmalarla üretilir, bu nedenle bir desen veya tahmin yapılması mümkün değildir. Eğer birisi bu tür bir tahminde bulunabileceğini iddia ediyorsa, bu bilimsel bir temele dayanmaz ve büyük ihtimalle yanıltıcıdır.

Yapay zekalar, veri analizi, desen tanıma veya stratejik planlama gibi alanlarda etkili olsa da, şansa dayalı olayları önceden bilme yetenekleri yoktur."

Ekonomi Haberleri