Yakarsa dünyayı çiftçiler yakar

Malatyalı çiftçilerin yaşadıkları sorunları anlatan Malatya Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç Benim çiftçime 80 lirayı reva gören insanlara buradan sesleniyorum; sabrımızı taşırmayın. Bu ülkede isyan koparsa çiftçiden kopar" dedi.

Kayısı hasadının sona yaklaştığı Malatya'da, kayısı alım fiyatlarının 100 liranın altına düşmesi ve işçilik maliyetleri, mazot ve gübre girdilerinin artması, kayısı üreticisini zor durumda bırakıyor. Akçadağ Ziraat Odası'nda onlarca çiftçiyle bir araya gelen Malatya Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç, konuyla ilgili sert açıklamalarda bulundu.

"ÜRÜNÜMÜZE SAHİP ÇIKILMIYOR"

Başkan Yunus Kılınç, basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Ürünümüze sahip çıkılmıyor. Yıllardır Toprak Mahsulleri Ofisi, fındığı, tahılı, inciri alıyor, ama kayısı almıyor. En sonunda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım listesine kayısıyı zor bela koydurduk. Devletimiz Malatya'mıza 11 bin tonluk lisanslı kayısı alım deposu yaptı. Ancak bu depolar yapıldığı günden beri sadece 2020 yılında bir taban fiyat açıklandı; 21 lira ve 23 lira olarak ama 1 kilogram kayısı dahi TMO tarafından lisanlı depolardan alınmadı. Ticaretçi ve ihracatçılar, kayısıyı düşük fiyata alarak yüzde 30 karla nemlendirip ranta çeviriyorlar."

"KAYISILARIMIZI SAC KONTEYNERLERDE SAKLIYORUZ"

Kılınç, kayısı üreticilerinin yaşadığı zorlukları şu sözlerle dile getirdi:

"Su sıkıntısı yaşıyoruz, ilaçlamalarda sıkıntı yaşıyoruz, afetlerle karşı karşıya kalıyoruz. 6 Şubat depreminde şehrimizi kaybettik ve topladığımız kayısılarımızı sac konteynerlerde saklıyoruz. Peki bu lisanslı depolar neye yarıyor? Alım yapmıyor Toprak Mahsulleri Ofisi. Siyasetçilerimize sesleniyoruz; '6 milletvekilimiz, Cumhurbaşkanımızın huzuruna çıksın ve Malatya çiftçisinin yaşadığı zorlukları anlatsın. Sıcak konteynerlerde kayısılar bozulacak ve hepsi çöpe gidecek.' Çiftçi, ticaretçinin ve ihracatçının elinde oyuncak olmuş durumda. Geçen yıl 500 lira olan işçi yevmiyesi bu yıl 1000 lira oldu ama geçen yıl 180 lira hatta 200 lira olan kayısıya bu yıl 80 lira teklif ediyorlar."

"BU ÜLKEDE İSYAN KOPARSA ÇİFTÇİDEN KOPAR"

Başkan Kılınç, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:

"Çiftçi ne yapsın? Üretmesin mi, terk mi etsin? 11 milyon kayısı ağacını söksün mü? Kim sahip çıkacak? Denetim yok, bugün benim kayısım Avrupa’da 20 Avroya satılıyor, ama çiftçiye 80 lira reva görülüyor. Sabrımızı taşırmayın. Bu ülkede isyan koparsa çiftçiden kopar."

Ekonomi Haberleri