Mehmet Şimşek ylabancı sermaye arayışında ancak son 3 yıla baktığımızda dünyaca ünlü markalar Türkiye'ye teker teker terk etti.
Halk Tv programcısı Ekrem Açıkel "Herkesin aklına bir çırpıda iki sebep geliyor ancak asıl sebep sermayenin ve paranın hukukun üstün ülkelere geleceği" yorumunda bulundu.
Türkiye'yi son zamanlarda terk eden yabancı markalar şöyle:
* Honda
1997 yılından bu yana, 24 yıldır üretime devam eden Honda'da Türkiye devri sona erdi. 2019 yılında gerçekleştirdiği bir duyuru ile Gebze'de bulunan ve Türkiye'de de fazlasıyla popüler olan Civic modelini ürettiği fabrikasında 2021 yılı Eylül ayında üretimi durduracağını açıklayan Honda, fabrikayı resmen kapattı. Japon devi iyi niyet göstergesi olarak giderken işçilere 48 ay peşin iyi niyet tazminatı ödedi.
* Volkwagen
2020'de Türkiye yatırımından vazgeçtiğini duyuran Alman otomotiv üreticisi Volkswagen, Manisa'da planladığı yatırımı Slovakya'ya yapacağını açıkladı. Manisa Ticaret Odası'nda şirket açtılar, arazisi bile belliydi. Hatta Alman mühendislerin nerede spor yapacağının bile planlandığı söyleniyordu. Türkiye'de kurdukları şirket kapatıldı.
* LG / Uzakdoğu'nun elektrik devi Türkiye'de yatırım yapacaktı, vazgeçtiler.
* Ford / Koç grubuyla yatırımı olan Ford vazgeçti.
* Mazda
Türkiye'den geçen hafta çekildiğini açıkladı. Mazda'nın süresiz şekilde faaliyetlerini durdurduğu belirtildi. Otomobil camiasından konuyla ilgili yapılan yorumlarda markanın 2023 yılının ilk 10 ayında bin otomobili bulmayan bir satış grafiği gösterdiği ve satışlarda yaşanan düşüklük sebebiyle faaliyetlerin durdurulduğu belirtildi.
* BP
Tam 111 yıldır Türkiye'de faaliyet gösteriyordu. 770 Akaryakıt istasyonu bulunan İngiliz Petrol devi BP, 770 lisans hakkını Petrol Ofisi'ne devredip Türkiye pazarından çıktı.
* HSBC
İngilizlerin dev bankası HSBC 2015'te Türkiye'de bankacılık faaliyetlerine son verme kararı almış, Şubat 2016'da ise bu karardan vazgeçmişti. Geçen hafta yaptığı açıklamada HSBC Türkiye'de şube azaltacağını açıkladı.