Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Jon Sindreu'nun yazdığı "Türkiye'nin Merkez Bankası yanlış sıra dışı politikayı uyguluyor" başlıklı yazısında, faizleri düşürerek enflasyonun aşağı çekilmesi yönündeki görüşün Türkiye açısından ne derece uygulanabilir bir politika olduğu mercek altına aldı.
Hükümet ve merkez bankaları ilişkileri
WSJ'deki analizde, dünya genelinde büyümenin yavaş, enflasyonun yüksek olduğu durumlarda etkisiz kaldığı görülen para politikası bağımsızlığının öneminin "olduğundan fazla abartıldığı" ve son dönemde yatırımcıların hükümetler ile merkez bankaları arasında koordinasyon sağlanmasının avantajlarını görmeye başladıkları belirtildi.
Erdoğan'ın merkez üzerindeki etkisi
Ancak hükümet ve merkez bankaları arasındaki koordinasyonu sağlamanın avantaj olma durumunun Türkiye için geçerli olmadığı vurgusu yapılarak şu ifadelere yer verildi:
"Türkiye'nin sorunu, Merkez Bankası'nın Erdoğan'ın kontrolü altında olmasından çok, Erdoğan'ın bu kontrolü kötüye kullanmasından kaynaklanıyor.
"Faizlerin artırılmasının enflasyonu dizginleyeceği yönündeki genel görüş birliğinin aksine Erdoğan, faizlerin artırılmasının şirketlerin borçlanma maliyetlerini artıracağına inanıyor.
Muhtemelen Ağbal'ı da bu yüzden görevden aldı. Kavcıoğlu'nun yazdığı köşe yazılarında Erdoğan ile aynı görüşte olduğu görülüyor ve faizleri indirmeye başlaması olasılık dahilinde."
"Türkiye faiz artırımını paniği bastırmak için kullandı"
Para birimini güçlendirmek için en önemli aracın faizlerin artırılması olarak görüldüğüne dikkat çeken Sindreu, "Ekonomistlerin yeniden değerlendirmeye başladığı kur çıpası ve sermaye kontrolleri gibi daha az geleneksel politikalar da yardımcı olabilir. Ancak bunun için bu politikaların tutarlı bir şekilde uygulanması gerekiyor. Türkiye, bu tarz politikaları uzun vadeli bir kur stratejisinin parçasından ziyade, piyasalardaki paniği bastırmak için kaotik bir şekilde kullandı" dedi.
'Merkezin rezervleri eksi 20 milyar dolar"
Analizde, Türkiye'nin döviz rezervlerinin eksiye düştüğü değerlendirmesine de yer verildi. Merkez Bankası'nın Kasım ayında faiz artırımlarına başlamadan önce rezervlerden ayda ortalama 4 milyar dolarlık döviz satışı yapıldığını yazan Sindreu, Türkiye'nin swap işlemleri çıkarıldığında net rezervlerinin eksi 20 milyar dolar düzeyinde olduğunu aktardı.
Muhalefetin iddiası
Ekonomistler ve muhalefet, 2018 yılındaki kur krizinden bu yana Türkiye'nin döviz kurunu aşağıda tutmak için rezervlerinden satış gerçekleştirdiğini öne sürüyor. Son olarak, Cumhuriyet Halk Partisi Türkiye'nin rezervlerinin eski 47 milyar dolara gerilediği öne sürüldü.
"Erdoğan İddiaları reddetti"
Erdoğan ise bu iddiaları reddetti ve rezervlerin 95 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyledi. Ancak Erdoğan, eldeki rezervlerin önemli bir bölümünün "ekonomik tuzaklarla mücadele ederken salgın bahanesiyle yeni bir finansal dalgalanma oluşturmak isteyenlere" karşı kullanıldığını belirtti.
Kaynak: BBC