AB, Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere, Kanada ve ABD, Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkartılması konusunda anlaştı. Ayrıca bu ülkeler, Rusya Merkez Bankası’nın uluslararası rezervlerini kullanmasını kısıtlamaya yönelik önlemler almak için harekete geçti.
Ukrayna'yı işgal eden Rusya'nın, Swift sisteminden çıkarılması gündeme gelmiş fakat bu yönde somut bir adım atılmamıştı. AB ülkeleri söz konusu konuyla ilgili anlaşmazlığı kendi aralarında çözdü.
Almanya ve İtalya daha önce karşı çıktıkları yaptırım konusunda birlik ülkeleriyle hareket etme kararı aldı. Ülkeler söz konusu yaptırım için yarın bir araya gelecek.
Rusya SWIFT sisteminden çıkarılacak
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, belirlenen Rus bankalarının uluslararası para transferi sağlayan SWIFT sisteminden çıkarılacağını duyurdu.
Von der Leyen, yaptığı açıklamada, "Rusya Merkez Bankasının varlıklarını felç edeceğiz. Bu, işlemlerini donduracak, varlıklarını tasfiye etmesini imkansız hale getirecektir." dedi.
Rus oligarkların finansal varlıklarını AB piyasalarında kullanmalarını yasaklamak için çalışacaklarını bildiren von der Leyen, belirlenen Rus bankalarının uluslararası para transferi sağlayan SWIFT sisteminden çıkarılacağını açıkladı.
Daha önce de Rusya'nın 64 önemli kurumuna yaptırım getirilmiş, AB bankalarının, Rus vatandaşlarından 100 bin avrodan daha fazla miktarda mevduat kabul etmeleri yasaklanmış, petrol rafinerileri için gerekli mal, hizmet ve teknoloji gönderilmesi engellenmişti.
Batılı işletmeler de yaptırımlardan zarar görebilir
Alman hükümet sözcüsü, "Bu (önlemler), bu kurumları küresel operasyonlarını büyük ölçüde kısıtlayacak olan uluslararası finansal akışlardan kesmeyi amaçlıyor" dedi.
Rusya, petrol ve gaz ihracatı için hızlı ve uluslararası ticareti mümkün kılan Swift sistemine güveniyor. Ancak, her ne kadar bu yaptırımla Rusya hedeflense de Moskova’yla iş yapan Batılı işletmeler de yaptırımlardan zarar görebilir.
SWIFT nedir?
SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication/ Dünya Bankalararası Finansal İletişim Topluluğu) 1973'te 15 ülkeden 239 bankanın katılımı ile kuruldu ve merkezi ise Belçika’da bulunuyor.
Başlıca amaçları finansal işlemleri standart hale getirmek ve kolaylaştırmak, maliyetleri düşürmek ve işlem risklerini azaltmak olan SWIFT sistemi yurt içi ya da yurt dışı bankalararası para transferini sağlıyor.
SWIFT'e 200'ü aşkın ülkedeki bankalar ve finans kurumları üye oldu. 2019 sonu itibarıyla üye banka veya finans kurumu sayısının 11 bini aştığı ifade ediliyor. SWIFT'in 25 üyeli yönetim kurulunda Rusya Merkezi Takas Kurumu Başkanı Eddie Astanin de yer alıyor.
Uzmanlar SWIFT sisteminden yasaklama gerçekleşirse uluslararası ticaretin yapılamayabileceğine dikkat çekiyor.
Rusya şu an Almanya'ya yıllık 45 milyar, Amerika'ya 30 milyar ve İngiltere'ye 28 milyar dolara yakın ihracat yapıyor.