Aracı şirketler, vize işlemlerinden 5,5 milyar lira gelir elde ederken, yasa gereği bunun sadece 1,1 milyar lirasını hazineye aktarmaktaydı. Meclis komisyonunda kabul edilen yeni teklifle, vize işlemlerini artık Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı üstlenecek.
AK Parti’nin önerisiyle, vize işlemleri aracı şirketlerden alınıp Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’na devredilecek ve bu şekilde elde edilen gelirlerin büyük kısmı hazineye aktarılacak. Türkiye'de yurt dışına çıkış için gereken vize işlemleri uzun süredir aracı şirketler tarafından yürütülüyordu. Yeni düzenlemeyle, vakıf bu işlemleri devralacak ve vize gelirlerinin çoğu devlete kalacak.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen teklifte, Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’nın vize aracılık hizmetlerini üstlenmesi de öngörülüyor. Komisyon görüşmelerinde bilgi veren AK Parti Balıkesir Milletvekili Mustafa Canbey, 2023 yılında aracı şirketlerin vize faaliyetlerinden bütçeye 1,1 milyar lira aktarıldığını belirtti. Canbey, bu rakamın aracı şirketlerin elde ettiği vize gelirlerinin %20’sine denk geldiğini ve %80’inin aracı şirketlere kaldığını açıkladı. 2023'te aracı şirketlerin yıllık geliri 5,5 milyar lira olarak hesaplandı; bu miktarın 1,1 milyar lirası hazineye, 4,4 milyar lirası ise şirketlere kaldı.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim de komisyonda, Dışişleri Bakanlığı'nın 58 ülkede 12 farklı şirketten vize aracı hizmeti aldığını, bunların genellikle yerel ya da bu işte uzman Türk şirketleri olduğunu söyledi. Serim, yeni teklifle vakfın vize aracılık hizmetlerini de üstleneceğini belirtti.
AKP Uşak Milletvekili İsmail Güneş, vakfın bağış ve yardımlar ile vize işlemlerinden gelir elde edeceğini hatırlatarak, vize işlemlerinin en önemli gelir kaynağı olacağını ve vakfın bu işlemler için şirket kurup gelir sağlayabileceğini ifade etti.