Vergiden Muaf Tutulan Çinlilerden Türkiye'ye Dev Bir Yatırım Daha

Çin menşeli tüm otomobillere Haziran ayında getirilmesi planlanan ek vergi, geçtiğimiz gün geri çekildi. Ek verginin geri çekilmesinin ardından Çinli otomotiv devi BYD Türkiye'ye 1 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklamıştı. BYD'den sonra bir dev daha Türkiye'ye yatırım yapmaya hazırlanıyor.

Haziran ayında 7 Temmuz 2024 tarihi itibariyle, Çin menşeli tüm otomobillere (elektrikli, hibrit veya içten yanmalı) %40 oranında ek gümrük vergisi uygulanacağı açıklanmış, karar Çinli üreticiler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Geçtiğimiz gün Resmi Gazete'de yayımlanan kararda ise Çinlilere yönelik ek getirilen ek verginin kaldırıldığı açıklandı. Kararın ardından BYD’nin Türkiye’de 1 milyar dolarlık yatırım yapacağı açıklandı. BYD'den sonra bir başka Çinli Skywell’in yetkilileri Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirdi.

ANKARA’DA GÖRÜŞTÜLER

Ulu Motor ile Çin’in teknoloji firmalarından Skywell yetkilileri Ankara’da bir araya geldi. Şirket tarafından yapılan açıklamada Çin’in elektrikli otomobil üreticilerinden Skywell’in kurucu başkanı ve Skyworth Digital ve Skywell Europe sahibi ve kurucusu Stephen Wong, Skywell’in kurucu ortağı ve üst yöneticisi (CEO) Wu Longba ile Skywell Türkiye ve Skywell Europe Bölge Direktörü Chen Quanrong Skywell, Türkiye’ye yönelik yeni yatırımlarını ve gelecek dönem piyasaya sunulacak yeni modellerini görüşmek ve Türkiye distribütörleri Ulu Motor ile olan mevcut stratejik ve teknolojik ortaklıklarını global platformlarda büyütmek amacıyla temaslar gerçekleştirmek adına Türkiye'ye ziyarette bulunduğu belirtildi.

Ankara’da yapılan görüşmelerde Ulu Motor ve Ulubaşlar Grubu kurucu başkanı Nuri Ulubaş, Ulu Motor Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ziya Ulubaş, Skywell Europe & UK CEO’su Mahmut Ulubaş ile ev sahibi Skywell Ankara Yetkili Bayii Yönetim Kurulu Başkanı Cankay Çetinkaya da yer aldı.

Türkiye’de bir araç üretim hattı kurmak, yedek parça tedarik sistemini Türkiye’ye getirme ve bazı parçaların üretimini burada yapmayı da planları arasına koyma konusunda çalışmalarını sürdüren Skywell yöneticileri, Türkiye’nin yeni enerji araç endüstrisi teknolojisini ve kapasitesini geliştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Ekonomi Haberleri