Koç Holding, bünyesinde bulundurduğu şirketler ile milyarlarca dolarlık varlıkları yöneterek Türkiye'nin en büyük çarklarından birini oluşturmaya devam ediyor.
Geçtiğimiz günlerde ellerinde bulundurdukları yüzde 61.2'lik Yapı Kredi hisselerinin satışı için Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli bir banka ile anlaşma aşamasına gelindiği belirtilen şirket, tarih boyunca çok sayıda satış ve satın alma işlemlerine imza attı.
Son yıllarda nakite geçmeleri ve sektör değiştirmeleri ile gündeme gelen Koç Holding'in bankacılık sektöründeki satış hamlesi, şirketin tarih boyunca karşı karşıya kaldıkları çıkmazları sosyal medyada gündem yaptı.
Garanti Bankası'nı 1980'lerin ortasında satın almak için karşı karşıya gelen Rahmi Koç ve Vehbi Koç'un vefatının ardından yayınlanan hatıralarında yaşananlar, okuyanları hayrete düşürecek türden.
Türkiye'nin önde gelen iş insanlarından merhum Vehbi Koç, anılarında inşaat müteahhitliği deneyimlerini ve bu alandan neden uzaklaştığını çarpıcı bir şekilde anlatıyor. Koç, Numune Hastanesi, Devlet Demiryolları Hastanesi, Cebeci Çocuk ve Doğum Hastanesi gibi önemli projelerde yer almasına rağmen, bu işlerden kâr elde etmekte zorlandığını belirtiyor. Koç, "Mağaza işlerim olmasaydı, silinip gidecektim." itirafında bulunuyor.
Koç, Türkiye ekonomisinin inişli çıkışlı yapısının ve 2490 Sayılı Kanun'un getirdiği düşük fiyat garantili ihale sisteminin, iyi müteahhitlerin ayakta kalmasını zorlaştırdığını vurguluyor. Bu durumun hem müteahhitlere hem de devlete zarar verdiğini belirten Koç, inşaat işlerini tasfiye ederek farklı alanlara yönelme kararı alıyor.
Vehbi Koç, ticari hayatı boyunca uğraş, çalışma ve inançla birçok işi başarıyla tamamladığını ancak bazı projelerde çeşitli nedenlerle başarılı olamadığını da ifade ediyor. Başarılı işlerin yorgunluğunu çabuk unuttuğunu, ancak başarısız projelerin aklından hiç çıkmadığını belirterek, her deneyimin kendisine önemli dersler verdiğini vurguluyor.