İstanbul Ticaret Odası Stratejik Araştırmalar Merkezi (İTOSAM) tarafından yayınlanan istihdam raporunda, firmaların ciddi düzeyde ilave çalışan ihtiyacı olduğu ve kalifiye mavi yakalı personel ile vasıflı usta bulmanın zorluğuna dikkat çekildi. Bu durumun, teknik eğitim sistemindeki yapısal sorunlar ve mavi yakalı işlerin imaj ve statü problemleri gibi faktörlerden kaynaklandığı belirtiliyor.
Raporda, özellikle İstanbul'da mavi yakalı mesleklerde açık işlerin sayısının işsiz sayısından fazla olduğu ve bu mesleklerde iş beğenmeme olgusunun yaygın olduğu ifade ediliyor. Ayrıca, mavi yakalı çalışanların iş değiştirme eğiliminin yüksek olduğu ve firmaların bu çalışanları elde tutmakta zorlandığı belirtiliyor.
“KAYNAKÇI 10 YILLIK BANKACIDAN YÜKSEK MAAŞ ALMAKTADIR”
İmalat sektöründe faaliyet gösteren ve ankete katılan bir başka firmanın da “kalifiye (mavi yakalı) personel ve ‘vasıflı usta’ bulmanın çok zor olduğunu, bu nedenle kriterleri gevşetmeye başladıklarını ifade ettiğinin belirtildiği raporda, şöyle devam edildi: “Dahası, işe başlayanların bir kısmının da işi ağır bulmalarından dolayı ‘üç-beş gün’ çalıştıktan sonra işi bırakıp gittiklerini belirtmektedir. Yine, vasıflı çalışanları elde tutabilmek için ‘her türlü problemlerini çözmeye’ ve olabildiğince iyi ücret vermeye çalıştıklarını belirtmektedir. Öyle ki ‘usta kaynakçı’ 10 yıllık bir bankacıdan daha yüksek maaş almaktadır. Hizmetler sektöründe faaliyet gösteren bir firma da 'teknik personel' bulmakta sıkıntı yaşadıklarını ve 'elemanların vasıf kazandıktan sonra yaptıkları ilk işin kaçmak' olduğunu ifade etmektedir. Firma vasıflı veya yetiştirilmek üzere mavi yakalı çalışan ihtiyacının süreklilik arz ettiğini belirtmektedir. Yine, başka bir firma da teknik alanlarda vasıflı eleman bulmakta sıkıntı yaşadıklarını belirtmektedir.”
Raporun sonuç bölümünde ise “Çalışanlar-firmalar-toplum üçgeninde ortaya çıkan bu kaybet-kaybet-kaybet sarmalının kazan-kazan-kazan iklimine çevrilebilmesi için çok boyutlu ve kapsamlı bir istihdam stratejisinin, politikasının, planının geliştirilmesi ve atılacak kısa, orta, uzun vadeli somut adımların belirlenmesi, programlanması ve atılması gerekmektedir.” denildi.