Teikoku Databank tarafından yapılan açıklamaya göre, Haziran ayında iflas eden şirketlerin sayısı bir önceki yılın aynı döneminde göre %3,2 artarak 807'ye ulaştı.
Bu rakam, bir önceki aya göre 782 ve geçen yılın aynı ayına göre ise 1.016 idi. Şirketler, iflasın temel nedenini "durgunluk" olarak belirtiyor; durgunluk nedeniyle iflas eden şirketlerin sayısı 661 olarak açıklandı. Şirketlerin batık borçları ise %12,4 azalarak 107,9 milyar yen seviyesine geriledi; geçen yıl aynı dönemde bu rakam 123,3 milyar yen olarak kaydedilmişti.
2024'ün ilk altı ayında kurumsal iflas vakaları, önceki yılın aynı dönemine göre %22 artarak 4 bin 887'ye ulaştı. Bu, 2024 yılının ilk yarısında son 10 yılın en yüksek seviyesi olarak kaydedildi; yüksek fiyatlar, iş gücü sıkıntısı ve koronavirüs tedbirlerindeki gevşemeler bu artışta etkili oldu. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için iş ortamı zorlu olmaya devam edecek ve bu durum, yılın ikinci yarısında da şirket iflaslarının artmaya devam etmesi bekleniyor.
Bu iflasların çoğalmasıyla beraber işsizlik oranları da hızla artıyor. Binlerce kişi ise çaresiz bir şekilde iş aramaya koyuluyor.
Özetle, 2024 yılında Japonya'da şirket iflaslarının 10 bin seviyesini aşması bekleniyor.