Merkez Bankası Şubat ayında faizleri yüzde 45'te sabit tutmuştu. Ekonomistlerin ve yabancı bankaların mart beklentisi ise faizlerin artırılacağı yönünde.
Ekonomist Tunç Şatıroğlu, "Enflasyonu durdurmak için gerekli faiz artışını yapmamak için başka yol bulmaya çalışıyorlar" dedi ve bu politikanın pahalıya patlayacağını savundu.
Şatıroğlu bu adımları şöyle sıraladı:
* Talep enflasyonuna çare için kredi kartlarının kullanım şartlarına kısıtlama.
* Dolar kuru artışı nedeniyle oluşacak para arzı artışını kısmak için doları baskılama.
* Bankaların kredi vermesiyle yarattığı para arzındaki artışı durdurmak için zorunlu karşılıklar ve menkul kıymet tesisi (zorla düşük faizli bono aldırma)
* Cari açığı engellemek için kota dolunca altın ithalatını yasaklama.
* Kamuda tasarruf için yapacak bir şey yok. Çözümsüz. O yüzden vergilere zam, yeni vergiler, kamu hizmetlerine zamla açığı kapatmaya çalışacaklar.
Şatıroğlu, paylaşımının devamında faizi yeteri kadar artırmamak için atılan bu adımların şunlara yol açacağını savundu:
* Yeterli faizi vermemek için atılan bu adımların hepsinin getireceği olumsuzluklar vardır. Piyasa bunlara karşılığını misliyle verecektir. Şüpheniz olmasın.
* Öyle bir kördüğüm olacak ki korkarım çözmek için Büyük İskender'in çözümü gibi radikal bir çözüm gerekecektir. İşler o noktaya gelmeden sorunlar çözülmelidir.
* Bu yol yanlıştır. Buraya not olarak bırakıyorum. İşler kördüğüm olduğunda "çözümünüz nedir" diye soracaklara peşinen çözüm önerim bu yanlıştan dönülmesi ve olağanüstü toplantı yapılarak gereken faiz artışının bugün yapılmasıdır.
* Kamuda derhal tasarruf tedbirleri devreye alınmalı ve yeni vergiler, vergi artışları gibi halkı daha da fakirleştirerek bütçe açığını kapatmaya çalışmaktan vazgeçilmelidir.
* Temennilerden oluşan orta vadeli program iptal edilmeli ve yerine daha gerçekçi, ayakları yere basan, çözüm için atılacak adımların ayrıntılı olarak yazıldığı ve takvime bağlandığı inandırıcı bir program açıklanmalıdır.